PERSBERICHT 12-7-1999

GroenFront! aktiekamp tegen Betuwelijn ontruimd

Vanochtend heeft de politie op verzoek van de NS het aktiekamp tegen de Betuwelijn bij Pannerden ontruimd. De radikale milieubeweging GroenFront! vestigde zich daar woensdag om te voorkomen dat een natuurgebied vernield zou worden waar beschermde salamanders en padden wonen. GroenFront! kondigt aan opnieuw hard verzet te bieden tegen natuursloop.

Afgelopen weekend hebben de Spoorwegen een mondelinge overeenkomst bereikt met de eigenaars van het gebied, de gebroeders Zadelhof. Deze zijn een onbekend geldbedrag meer beloofd, waardoor ze hun verzet tegen de spoorlijn hebben opgegeven en de NS toestemming hebben verleend op te treden als eigenaar. Om die reden konden de Spoorwegen GroenFront! vorderen het terrein te verlaten.

Zodoende hebben de aktievoerders om 5.30 uur vanochtend, geconfronteerd met een overmacht politie, zich tijdelijk teruggetrokken. Op dit moment mobiliseert GroenFront! teneinde zo spoedig mogelijk terug te komen om de sloopwerkzaamheden te verhinderen.

GroenFront! heeft op dit moment ook acht huizen gekraakt op het traject van de Betuwelijn, rond Elst, Meteren en Zetten-Andelst. Met barricades, tunnels en boomhutten zal ook daar verzet worden geleverd tegen ontruiming. In Zetten-Andelst is GroenFront! een vegetarisch eetcafi-op-zondag begonnen. Eerder voerde GroenFront! aktie tegen ondermeer de Afrikahaven bij Ruigoord en uitbreiding van Schiphol, de A4 en de A12.

Deel: ' Aktiekamp tegen Betuwelijn ontruimd '
Lees ook