Akzo Nobel

Akzo Nobel opent nieuwe MCA-fabriek Taixing, China

Investeringen in nieuwe fabriek voor coatingsharsen in Suzhou

Arnhem, 13 juni 2002 Dag Strömqvist, lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor Chemicals, heeft vandaag een nieuwe fabriek voor monochloorazijnzuur (MCA) geopend in Taixing, provincie Jiangsu, China. Tegelijkertijd werd bekendgemaakt dat Akzo Nobel in Suzhou een nieuwe fabriek voor coatingsharsen gaat bouwen.

Bij de opening verklaarde Strömqvist: Deze fabriek past in ons streven om te voorzien in de behoeften van onze afnemers in de snelgroeiende Chinese markt. In lijn met onze strategie kunnen wij onze positie in MCA verder versterken.

MCA-fabriek in Taixing
Voor Akzo Nobel Functional Chemicals is de MCA-fabriek in Taixing van groot strategisch belang. Strömqvist: Met de nieuwe fabriek in Taixing kunnen wij nu adequaat reageren op de vraag uit de markt. Met onze kwaliteitsproducten zijn wij nu niet alleen onze Chinese afnemers van dienst, maar ook onze mondiale klanten die bezig zijn hun activiteiten in de regio uit te breiden.

In de MCA-fabriek in Taixing is de modernste door Akzo Nobel ontwikkelde technologie geïnstalleerd, gebaseerd op die van vestigingen in Zweden en Nederland. De fabriek heeft zeer geavanceerde apparatuur en regelsystemen om te voldoen aan alle normen en eisen op het gebied van veiligheid en milieu. In de fabriek werken ongeveer 70 mensen.

De fabriek heeft een productiecapaciteit van 25.000 ton per jaar en opereert in overeenstemming met de Responsible Care® richtlijnen. Hierdoor kan Akzo Nobel MCA voorzien in de behoefte aan hoogwaardig producten van klanten die prijs stellen op betrouwbare levering en technische service. Akzo Nobel Chemicals streeft naar ISO-certificering van de fabriek tegen het einde van 2002.

Het continuproces resulteert in hoogwaardig MCA met een standaard DCA-gehalte <1000 ppm (0,1%) en een actief MCA-gehalte >99,5 in het eindproduct. De fabriek kan ook MCA produceren met een laag (<300 ppm) DCA-gehalte voor oppervlakteactieve stoffen.

De MCA-fabriek is gesitueerd in het Taixing Economic Development Area (TEDA) op de noordelijke oever van de Jangtse, circa 200 kilometer ten noordwesten van Shanghai. De belangrijke grondstof azijnzuur wordt per boot aangeleverd en via pijpleidingen opgeslagen in voorraadtanks op de locatie. Chloor wordt geleverd door het naburige Sing Pu Chemicals via een pijpleiding, waardoor een milieuvriendelijke en veilige bevoorrading is verzekerd. Het bedrijf heeft zijn eigen waterzuiveringsinstallatie gebaseerd op lokaal ontwikkelde technologie.

Coating Resins investeringen in China
Daarnaast is besloten om te investeren in een nieuwe fabriek voor de productie van coatingsharsen in Suzhou om verdere groei in China te realiseren. Strömqvist: Akzo Nobel Resins heeft een goede reputatie verworven in Zuidoost-Azië met succesvolle joint ventures voor Coatings Resins in Maleisië, Indonesië en Thailand. De bouw van een lokaal productiebedrijf in China is een belangrijke en logische vervolgstap voor deze activiteiten, die een sterke groei laten zien. Als een van de eerste internationale ondernemingen met lokale productie, verwachten wij een sterke en leidende positie te krijgen op deze markt. Akzo Nobel Resins kan afnemers hiermee beter van dienst zijn, vooral nu zij hun lokale productievestigingen in China snel uitbreiden en gebruik willen maken van lokale leveranties van hoogwaardige grondstoffen.

De harsenfabriek, die wordt gebouwd in Suzhou nabij Shanghai, zal naar verwachting in de loop van 2004 in bedrijf komen. De fabriek gaat alkyd-, amino- en acrylharsen produceren voor de verfindustrie.

Internet: www.akzonobel.nl

Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343

Deel: ' Akzo Nobel opent nieuwe MCA-fabriek Taixing, China '
Lees ook