KNWV

17/2/2003
WEDSTRIJDZEILEN - Albert Kooijman Sportman van het Jaar 2002

Tijdens de 13e Noordwijkse Sportverkiezing op vrijdag 14 februari jl. in de Wintertuin van Hotel Oranje te Noordwijk is zeiler Albert Kooijman gekozen tot Sportman van het Jaar 2002.

"In de categorie `Sportman van het Jaar' waren totaal 8 genomineerden. Hoewel Albert Kooijman nieuwkomer is in deze categorie wist hij gewoonweg de meeste aansprekende titels op zijn naam te schrijven. In juni behaalde Kooijman met zijn team in Stavoren de Europeese titel in de J/22 klasse. In augustus werd hij Europees Kampioen in het Ierse Dun Laoghaire in de J/24 klasse en in september werd hij ook nog eens Nederlands Kampioen in de J/24 klasse. In zijn zeilteam Just4Fun neemt hij een belangrijke rol voor zijn rekening. Als stuurman/schipper en als teammanager aan de wal is hij van grote invloed.
Daarnaast vallen niet alleen de prestaties op het water te prijzen. Het kost namelijk veel tijd en geld om met de boot op de trailer wedstrijden in heel Europa af te rijden. Hoewel het team wordt gesteund door sponsors zoals QUBE office automation B.V. en
kledingmerk Jeantex dienen de teamleden zelf ook te investeren. Uiteindelijk moeten al die inspanningen leiden tot de overwinning op het WK J/24 dat in augustus in Medemblik plaatsvindt. Mocht Albert slagen in deze missie, dan zien we hem volgend jaar ongetwijfeld terug bij de Noordwijkse Sportverkiezing!", aldus het juryrapport.
Albert Kooijman ontving de Ted's Golfshop bokaal uit handen van tennisser Jan Siemerink. Een toepasselijke bokaal met als symbolische thema `samen werken aan het beoogde doel'. Dat klinkt wellicht wat vreemd voor een prijs in een individuele categorie, maar er wordt mee benadrukt dat geen enkele individuele sporter helemaal alleen een topprestatie kan leveren. In Albert's geval is dat natuurlijk zeker waar, zijn team Just4Fun bestaat tenslotte uit 5 zeer capabele sporters!
"Je zet zulke prestaties met z'n allen neer. Uiteraard is een stuk waardering als Sportman van het Jaar 2002 een hele eer, maar die credit moet ook zeker toekomen aan de overige teamleden. Daarnaast is het bijzonder dat een zeiler deze prijs in de wacht sleept. Zeilen is nu eenmaal niet de meest aantrekkelijke publiekssport, omdat het voor toeschouwers lastig is om dicht bij het wedstrijdveld te komen. Iedere mogelijkheid om deze sport meer `in the picture' te krijgen is dus welkom", aldus een verraste en trotse Albert Kooijman tijdens zijn dankwoord aan de Sportraad van Noordwijk.

Postbus 87 · 3980 CB Bunnik · Tel.: 030-6566550 · Fax: 030-6564783 · info@knwv.nl

Deel: ' Albert Kooijman Sportman van het Jaar 2002 '
Lees ook