TNO


TNO

Persberichten 2003
Alcatel en TNO Telecom werken samen aan de ontwikkeling van UMTS-toepassingen - Videobeelden bekijken op je mobiele telefoon is de drijfveer voor 3G

17 februari 2003

Alcatel (Paris: CGEP.PA and NYSE: ALA) en TNO Telecom hebben vandaag bekendgemaakt dat zij een samenwerking zijn aangegaan voor de ontwikkeling van videodiensten via UMTS. TNO Telecom neemt deel aan het wereldwijde 3G Reality Centre programma van Alcatel met de ontwikkeling van een Internet Video Gateway die contentproviders zeer eenvoudig in staat stelt om videobeelden aan mobiele gebruikers aan te bieden. De gebruiker kan simpelweg inbellen naar iedere mogelijke aanbieder van videobeelden, zoals bijvoorbeeld muziekclips of het lokale huizenaanbod, en kan via zijn mobiele telefoon een keuze maken uit de beschikbare videobeelden. De samenwerking tussen beide bedrijven illustreert de waarde van Alcatel's wereldwijde programma van 3G Reality Centres, waarin belangrijke industriële partners uit de mobiele waardeketen samenwerken aan het ontwikkelen en stimuleren van mobiele breedbandtoepassingen.

Het resultaat van deze nieuwe samenwerking is te zien tijdens het 3GSM World Congress 2003 in Cannes van 18 tot en met 21 februari. Alcatel en TNO Telecom demonstreren hier de mogelijke toepassingen van de Internet Video Gateway zoals live televisie en mobiele webcam-diensten. Deze demonstraties zullen gebruik maken van Alcatel's nieuwste EvoliumTM 3G-technologie. Alcatel en TNO Telecom maken hiermee de weg vrij voor een grootschalig aanbod van videodiensten via het mobiele 3G-netwerk.

TNO Telecom is na de overname van KPN Valley door TNO het grootste instituut voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van telecommunicatie in Nederland. De samenwerking tussen TNO Telecom en Alcatel komt voort uit de opening van Alcatel's 3G Reality Centre in Rijswijk eind vorig jaar, en het daaraan gelieerde 3G Partner Programma. Dit programma is erop gericht om de marktontwikkeling van UMTS te bevorderen door het stimuleren van de ontwikkeling van breedbandtoepassingen voor mobiele gebruikers.

"TNO Telecom is vastbesloten om haar werkveld verder uit te breiden en internationale dimensies te geven" zegt Rob Langezaal, directeur TNO Telecom. "De samenwerking met Alcatel op het gebied van 3G/UMTS is daarvan een belangrijk voorbeeld."

"Video zal de belangrijkste impuls zijn voor de verdere ontwikkeling van UMTS. Deze eerste stap in de samenwerking met TNO Telecom richt zich dan ook met name op het stimuleren van videodiensten" aldus Marco Huberts, Directeur Benelux van Alcatel. Hij voegt daaraan toe: "De deelname van een belangrijke partij als TNO Telecom aan het 3G Partner Programma van Alcatel, is een enorme stimulans voor de ontwikkeling van UMTS in Europa."

Over TNO Telecom
TNO Telecom is het grootste kenniscentrum in Nederland op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. De onderdelen consultancy, contract research en research & development zijn al een halve eeuw actief als innovatiecentrum voor telecommunicatie. Het gaat hier om kennis van communicatie- en informatietechnologie in de breedste zin: van infrastructuur tot eindgebruiker, van business concept tot infrastructuur, van concept tot implementatie, waardoor TNO Telecom garant staat voor een multidisciplinaire aanpak. Bouwend op deze kennis creëert TNO Telecom unieke oplossingen voor haar klanten. TNO Telecom is onderdeel van TNO, een leidend onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit zijn expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door zijn veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken zo'n 5.400 professionals. TNO werkt vanuit 5 kerngebieden: Kwaliteit van Leven, Defensie en Maatschappelijke Veiligheid, Geavanceerde Producten, Processen en Systemen, Duurzaam Ruimtegebruik en Milieu, ICT en Diensten. Voor meer informatie: http://www.telecom.tno.nl

Over Alcatel
Alcatel levert complete communicatieoplossingen aan telecom operators, service providers en het bedrijfsleven. Zij zijn hierdoor in staat iedere soort informatie (zoals spraak, data of multimedia) te leveren aan ieder type particuliere of zakelijke gebruiker, waar ook ter wereld. Alcatel heeft al jaren een leidende positie op het gebied van telecommunicatienetwerken. Bovendien bezit Alcatel veel expertise op het gebied van innovatieve toepassingen en heeft Alcatel ruime ervaring in netwerkgerelateerde diensten. Hierdoor stelt Alcatel haar klanten in staat om zich te richten op de optimalisatie van hun dienstenpakket en hun inkomstenbronnen. Alcatel boekte in 2002 een omzet van 16,5 miljard Euro en is actief in meer dan 130 landen. Voor meer informatie: http://www.alcatel.nl.

Over Alcatel's 3G Reality Centres
Alcatel's 3G Reality Centre programma is een wereldwijd initiatief met speciale nadruk op 3G/UMTS in Europa en Azië. Het biedt Alcatel en haar partners, waaronder lokale dienstenaanbieders en producenten van mobiele telefoons, een echte operationele omgeving voor het ontwikkelen en testen van geavanceerde mobiele toepassingen en data diensten op gebied van 3G/UMTS. Dergelijke centra zijn reeds operationeel in Rijswijk, Lissabon, Malmö, Parijs, Stuttgart, Vimercate (It), Kuala Lumpur, Shanghai en Taipei.

TNO Telecom

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Deel: ' Alcatel en TNO Telecom werken samen aan ontwikkeling UMTS-toepassingen '
Lees ook