Alcohol- en drugsverslaving door ‘lege’ voeding


Nieuw boek: Voeding & Gedrag. Van ADHD tot zinloos geweld.

AMSTERDAM, 20141203 -- Voeding die amper voedingswaarde heeft, wordt gecompenseerd met suikerrijke voeding, vet eten en alcohol en drugs. Volgens apotheker dr. Gert E. Schuitemaker is er een directe relatie tussen de toename van alcohol- en drugsverslaving en de afname van het gebruik van volwaardige voeding.

[Coverpagina boek dr. Gert E. Schuitemaker; Voeding & Gedrag. Van ADHD tot zinloos geweld. 60 Jaar Research] In steeds minder huishoudens staat volwaardige voeding op tafel. Ontbijten schiet er vaak bij in. Voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen en gezonde vetzuren is vervangen door suikerrijke voeding, frisdranken en vette hap. Bij de ondervoeding die daardoor als het ware ontstaat, groeit de hang naar stimulerende middelen. Van koffie tot alcohol en drugs.

Het aantal keren dat de Ambulancedienst Amsterdam moet uitrukken nadat iemand onwel is geraakt door drugsgebruik is in tien jaar tijd verdubbeld naar zo’n 1.500 keer nu. Voor alcoholvergiftiging steeg het aantal uitrukken sinds 2004 van twee- naar drieduizend keer per jaar nu.

Pillengeneratie

In het boek ‘Voeding & Gedrag’ dat volgende week verschijnt, ageert Schuitemaker tegen “een maatschappij waarin pillen het enige antwoord lijken te zijn op de toenemende gedragsziekten en waarin voeding nauwelijks een kans krijgt.”

Volgens de apotheker worden artsen tijdens hun opleiding talloze malen getoetst op hun kennis over pillen. Het onderricht over voeding blijft ondertussen beperkt tot 25 uur gedurende de hele studie. “Ik stel vast dat zowel op straat als in de spreekkamer van de arts onder jongeren èn ouderen een pillengeneratie wordt gekweekt.”

Politici weten van niets

Schuitemaker volgt al tientallen jaren het internationale onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedrag op de voet. De beste oplossing voor gedragsproblemen, het opheffen van tekorten met gezonde voeding en eventueel voedingssupplementen, wordt volgens hem stelselmatig genegeerd. “Jonge kinderen met ADHD zijn beter geholpen met voeding dan met Ritalin. Een hoge consumptie van frisdranken en vette hap leidt tot alcohol- en drugsmisbruik. Mensen worden minder gewelddadig door voedingssupplementen. Voeding heeft invloed op de leerprestaties op school.”

“Voor de sceptici lijkt de overdaad aan onderzoek nog niet voldoende,” zegt de apotheker. “En politici en andere beleidsmakers weten helemaal van niets.”


Deel: ' Alcohol- en drugsverslaving door ‘lege’ voeding '
Lees ook