Korps: KLPD, plaats: Driebergen 4-06-2002
Alcoholcontrole op A2, van Maastricht tot Amsterdam Over 220 km 44 controle locaties

De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in de nacht van 1 juni tussen Maastricht en Amsterdam bij 44 af- en toeritten bestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik.

Deze controle werd met 14 teams uitgevoerd. Elk controle-team bestond uit minimaal 6 medewerkers. Vrijdagavond rond 20.30 uur werd gestart op de afritten Beek, Budel, Hedel en Nieuwegein. Na ongeveer een uur werden die controles beëindigd en begaven de teams zich via de haasje over methode enige afritten verderop. Op deze manier bewogen de 14 teams zich als een controlegolf over de A2, van zuid naar noord, om vervolgens te keren en een controle-locatie op de andere rijbaan in te richten. (Amsterdam richting Maastricht) Tenslotte eindigde zaterdagochtend rond 04.00 uur de laatste controles bij St. Joost, Rosmalen, Beesd en Nieuwegein.

Het dynamische karakter van deze controle werd nog eens extra onderstreept door de inzet van vier mobiele afhandelingsbureaus voorzien van ademanalyse-apparatuur. Zeven lichtkranten maakten de controles aan passerende weggebruikers kenbaar. Vier onopvallende surveillance-autos reden voortdurend op cruciale locaties om eventueel `wisseling van bestuurder` op te sporen.

De haasje over methode heeft een hoog pakkansgehalte, gekoppeld aan een grote mate van onvoorspelbaarheid. Daarnaast heeft de zichtbaarheid van de vele controleplekken een preventief effect op de passerende weggebruikers.

Totaal hebben 4184 bestuurders geblazen. Hiervan bleken er 38 te veel gedronken te hebben (boven de 0.5 promille). 5 bestuurders moesten ter plaatse het rijbewijs inleveren omdat ze meer dan twee maal de toegestane hoeveelheid alcohol hadden genuttigd.

Deel: ' Alcoholcontrole op A2, van Maastricht tot Amsterdam '
Lees ook