Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Woerden, 1 oktober 2001

Alcoholslachtoffers in beeld op internet
en in nieuwe tentoonstelling 'Nuchtere Feiten'

Het NIGZ presenteert deze week op de internetsite 'Ben jij sterker dan drank?' een eerste serie van korte verfilmde verhalen van alcoholslachtoffers. Ook is vanaf vandaag de nieuwe mobiele alcoholtentoonstelling 'Nuchtere Feiten' beschikbaar met onder andere indringende beelden van slachtoffers van alcoholmisbruik. Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) wil verhalen van slachtoffers van ongevallen waarbij de dader onder invloed was zoveel mogelijk openbaar maken. In alle gevallen gaven de betrokkenen toestemming voor publicatie.

Dramatische persoonlijke verhalen op internet
Het NIGZ heeft als onderdeel van haar campagne 'Ben jij sterker dan drank?' een eerste serie van drie korte verfilmde verhalen over alcoholslachtoffers op internet geplaatst (www.benjijsterkerdandrank.nl). Twee van de drie slachtoffers zijn overleden: een meisje van 16 en een jongen van 18 die beiden werden doodgereden door een automobilist onder invloed. Vriendinnen van het meisje en de vader van de jongen vertellen over het fatale ongeluk. Het derde slachtoffer is een leraar die eveneens werd aangereden door een automobilist die te veel had gedronken. De gevolgen voor hem zijn zo ernstig dat hij nooit meer zal kunnen werken. De families van de slachtoffers hebben toestemming gegeven voor het vertonen van de filmpjes op internet.

Persoonlijke verhalen kunnen overtuigend werken
Het NIGZ wil meer persoonlijke verhalen naar buiten brengen waaruit blijkt welke schade en ellende de gevolgen van overmatig alcoholgebruik kunnen veroorzaken. Het NIGZ wil deze verhalen ook inzetten voor zijn voorlichtingscampagnes en vraagt via de website ook andere directe en indirecte slachtoffers om hun verhalen aan het NIGZ aan te bieden. Het instituut hoopt daarmee de concrete gevolgen van overmatig drankgebruik te kunnen aantonen. Bovendien kunnen deze beelden een gunstig preventief effect hebben: mensen met een buitensporig of onverantwoord drinkgedrag willen dit gedrag meestal pas wijzigen nadat ze keihard geconfronteerd worden met de meest dramatische gevolgen.

Nieuwe alcoholtentoonstelling: harde feiten
Het NIGZ constateert dat bij het grote publiek steeds meer belangstelling bestaat voor voorlichting over alcohol. Om daaraan tegemoet te komen heeft het instituut, in samenwerking met drie regionale organisaties, de nieuwe mobiele tentoonstelling 'Nuchtere Feiten' ontwikkeld. De tentoonstelling bestaat uit 8 grote posters en legt o.a. uit welke invloed te veel alcohol heeft op je lichaam, wat de gevolgen zijn van rijden onder invloed en andere ongevallen en hoe ouders kunnen omgaan met veeldrinkende tieners. De tentoonstelling toont o.a. een meisje van 21 jaar dat door een kapot bierglas een blijvend litteken in haar gezicht heeft opgelopen. De tentoonstelling is gemaakt door de Jellinek te Amsterdam, de Grift te Arnhem en het CAD te Zwolle in samenwerking met het NIGZ. Van de tentoonstelling zijn 20 exemplaren gemaakt zodat de tentoonstelling vanaf 1 oktober a.s. tenminste een jaar lang in alle regio's in Nederland is te bezoeken. De tentoonstelling is op verzoek beschikbaar voor scholen, bedrijven en bibliotheken.

Meer informatie
Voor informatie over de tentoonstelling: vraag de bijbehorende brochure aan bij het NIGZ, Postbus 500, 3440 AM Woerden, of bel met de Alcohol Infolijn 09005002021 (10 eurocent per minuut). Voor het bekijken van de drie filmpjes van alcoholslachtoffers: www.benjijsterkerdandrank.nl

NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie)
Contactpersoon: Ir. W.E. van Dalen, Campagneleider 'DRANK maakt meer kapot dan je lief is'
tel. 0348-437 639, mobiel: 06 54601414
www.alcoholvoorlichting.nl
www.nigz.nl

Deel: ' Alcoholslachtoffers in beeld op internet '
Lees ook