Ingezonden persbericht


Alertis roept op tot extra inzet voor beren op Dierendag

Dierendag 2006: zet je in voor beren!
Spuw je gal over berenmisbruik

Rhenen - Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming, roept iedereen op om zich op Dierendag extra in te zetten voor de beren. De inzet is eenvoudig: het zetten van een handtekening tegen misbruik van beren voor gal, op www.spuwjegal.nl. Met de handtekeningenactie wil Alertis een bijdrage leveren aan de beëindiging van dit misbruik in voornamelijk China, waar het probleem het grootst is. Zo'n 7000 beren zitten hier opgesloten in veel te kleine kooien en het aftappen van de gal leidt dagelijks tot vreselijke pijnen. Inmiddels zijn er al ruim 7500 handtekeningen binnen. Alertis wil, naast zo veel mogelijk handtekeningen, ook financiële middelen genereren voor opvanglocaties voor bevrijdde beren. Daarnaast geeft Alertis voorlichting over dit onderwerp. In Nederland is Alertis het meest bekend van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen, waar onder meer ex-circusberen worden opgevangen.

Bear farms
In Azië worden vele diersoorten, waaronder tijgers, neushoorns en beren, gestroopt en gebruikt voor consumptie en voor Traditionele Medicijnen. In China is dit probleem zeer omvangrijk. Daar wordt alleen al bij 7000 Aziatische zwarte beren jaarlijks ongeveer 7000 kilo gal afgetapt. De beren worden vaak uit het wild gehaald en in zogenaamde 'Bear farms' opgesloten, terwijl deze soort met uitsterven wordt bedreigd. Meer dan de helft van de beren op de berenboerderijen sterft bij de eerste keer gal aftappen. Beren die het overleven worden maximaal tien jaar oud. Al die jaren liggen ze in een kooi die niet groter, maar vaak kleiner is dan de beer zelf.

Waarom berengal?
Beren zijn de enige zoogdieren die aanzienlijke hoeveelheden galzuur produceren, het zogenaamde ursodeoxycholzuur (UDCA). Dit wordt al ruim 3000 jaar in Traditionele Medicijnen verwerkt. Men gebruikt berengal om diverse klachten te bestrijden, zoals koorts, leveraandoeningen, het oplossen van galstenen, maar ook tegen aambeien, hartproblemen en zere ogen. Daarnaast wordt het gebruikt als ingrediënt in onder andere thee, wijn, shampoo en hoestdrank. Berengal is echter gemakkelijk te vervangen door plantaardige en synthetische alternatieven. Deze alternatieven zijn zelfs vaak goedkoper en effectiever. Bovendien zijn ze gemakkelijk en algemeen verkrijgbaar. Het is dus absoluut onnodig om dit bij beren af te tappen.

Petitie tekenen
Het Europese Parlement heeft begin 2006 een resolutie aangenomen om druk uit te oefenen op China, om een verbod te krijgen op het houden van beren voor hun gal in de zogenaamde 'Bear farms'. Meer dan de helft van de 732 parlementsleden stemde voor het voorstel. Zij eisen dat China alle 'Bear farms' sluit voor de Olympische Spelen van 2008. Door het ondertekenen van de petitie op www.spuwjegal.nl kan men de Nederlandse Minister-president verzoeken zijn invloed te gebruiken om er daadwerkelijk voor te zorgen dat de Chinese regering vóór de Olympische Spelen in 2008 de volgende toezeggingen doet:
* er komt een wet die het aftappen van gal bij beren op termijn verbiedt;
* alle 'Bear farms' worden gesloten;

* de Chinese regering draagt mede zorg voor goede opvang van alle beren die vrijkomen;
* de Chinese regering stimuleert het gebruik van alternatieven voor ursodeoxycholzuur.

Opvang beren
Voor de opvang van de misbruikte beren in Azië werkt Alertis samen met de Aziatische organisatie Animals Asia Foundation. Met de financiële middelen die de campagne oplevert kunnen Alertis en de Animals Asia Foundation zorgen voor goede opvang voor de bevrijdde beren. In Vietnam zijn de eerste werkzaamheden al gestart. Op termijn komen ook in China meer beren vrij en is het bestaande opvangcentrum China Bear Rescue van Animals Asia toe aan uitbreiding.

Gevolgen wilde populatie
Het houden van beren op 'Bear farms' heeft grote gevolgen voor de wilde populatie. Beren worden illegaal uit het wild gehaald om de populatie die in gevangenschap leeft aan te vullen. Het aantal wilde Aziatische zwarte ber en werd in 1997 door de Chinese overheid geschat op ongeveer 46.000. In 1999 werd dit aantal door de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) geschat op nog geen 20.000.

Deel: ' Alertis roept op tot extra inzet voor beren op Dierendag '
Lees ook