Alewijnse introduceert revolutionaire rivierradar


Rotterdam, 20110506 -- Alewijnse Marine Systems lanceert een eigen revolutionaire rivierradar met geïntegreerd AIS systeem (automatic identification system). Het innovatieve van deze nieuwe Alewijnse radar is de digitale communicatie tussen scanner en radarcomputer. Omdat de antenne op ethernet is gebaseerd, is er geen dure logge bekabeling meer nodig.

Naar verwachting wordt de binnenvaartradar in november 2011 op de markt gebracht, net voordat het verbod op radars ouder dan 1990 op 31 december 2011 in zal gaan. De lancering van dit innovatieve product gebeurt zeer waarschijnlijk tijdens de beurs Europoort in Rotterdam.

Specialist in navigatie en communicatie

Alewijnse Marine Rotterdam is binnen Alewijnse Marine Systems de specialist op gebied van navigatie en communicatie. Vanwege deze specialistische kennis is Alewijnse Marine Rotterdam de drijvende kracht achter de ontwikkeling, productie en installatie van deze nieuwe radar geworden, die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met het Italiaanse GEM Elettronica. De radar is medio november via alle Alewijnse vestigingen verkrijgbaar.

Samenwerking Alewijnse en GEM

Als erkend deskundig elektrotechnisch installatiebedrijf houdt Alewijnse zich onder andere bezig met onderhoud en keuring van radars, bochtaanwijzers en AIS systemen. Gezien de nieuwe regelgeving, dat radars ouder dan 1990 niet meer gebruikt mogen worden, is Alewijnse de ontwikkeling gestart om verder te gaan dan het leveren van een conventionele radar. De ontwikkeling van deze revolutionaire rivierradar is ontstaan door nauwe samenwerking met Alewijnse’s Italiaanse partner GEM Elettronica. GEM Elettronica is een wereldwijd opererende bedrijf met jarenlange ervaring in radartechnologie op gebied van commerciële vaart en overheidsvaartuigen.

Digitaal in plaats van analoog

Alewijnse maakt gebruik van een innovatieve techniek waarbij informatie-uitwisseling tussen antenne en radarcomputer digitaal in plaats van analoog verloopt. Dit levert grote voordelen op. Het schakelen tussen meerdere antennes en radarcomputer gaat gemakkelijk en de data wordt sneller overgebracht. Het radarplaatje is vele malen zuiverder, omdat de digitale techniek de valse echo’s herkent en alleen de daadwerkelijke echo’s laat zien. Een ander voordeel is de grote vermindering aan logge bekabeling omdat de antenne op ethernet is gebaseerd.

Unieke en nieuwe functionaliteiten

Daarnaast heeft de nieuwe rivierradar vele unieke en nieuwe functionaliteiten zodat de gebruiker alle navigatie informatie direct tot zijn beschikking heeft. Via het duidelijke display, dat groter is dan de schermen van de huidige rivierradars, kan er meer informatie op het scherm worden geprojecteerd, wat verder vooruit kijken op de rivier vergemakkelijkt. Door een gebruiksvriendelijke omgeving en een ergonomisch ontwerp is de radar zeer gemakkelijk te bedienen. Verder is de radar voorzien van een moderne overlay voor AIS targets.

Inspelen op wetswijziging

Met de introductie van de nieuwe radar speelt Alewijnse in op de behoefte aan radars die in 2012 zal ontstaan doordat het gebruik van een groot aantal verouderde radartypen in de binnenvaart per 31 december 2011 wordt verboden. Het gaat om rivierradarinstallaties die voor 1990 zijn gefabriceerd en sinds 2000 niet meer worden geplaatst.

Profiel Alewijnse Marine Systems
Alewijnse Marine Systems is een wereldwijde speler met meer dan een eeuw ervaring in de maritieme technologie. Als volledige system integrator levert Alewijnse technische diensten, innovatieve elektrische engineering en ICT-oplossingen in de ruimste zin van het woord. De onderneming heeft een lange traditie in maritieme technologie en werkt ieder jaar aan ruim 150 vaartuigen bestemd voor binnenvaart, bagger, jachten, marine, offshore en transport, short sea en werkschepen. Alewijnse heeft vestigingen in Nederland, Roemenië, Denemarken, Oekraïne, Vietnam en China en realiseert met zo’n 1.100 medewerkers 129 miljoen euro omzet. Voor meer informatie: www.alewijnse.nl

Profiel Alewijnse Navigation
Alewijnse Navigatie is gespecialiseerd in ontwikkeling en levering van totaalconcepten voor een breed scala aan maritieme elektronica en elektrotechnische producten, die voldoen aan alle geldende eisen en voorschriften. Alewijnse Navigatie levert kwaliteitsproducten en diensten op gebied van navigatie- en communicatie apparatuur voor alle segmenten in de maritieme industrie. Door inzet van ervaren engineers, gekwalificeerde monteurs en samenwerking met toonaangevende partners voorziet Alewijnse Navigatie in oplossingen op maat op gebied van navigatie en communicatie. Voor meer informatie: www.alewijnsenavigatie.nl

Alewijnse Marine Systems


Deel: ' Alewijnse introduceert revolutionaire rivierradar '
Lees ook