Gemeente Eindhoven

Persbericht: 17 januari 2003, no. 10

Bijzondere expositie brengt eeuwenoud verleden van stad dichterbij

Alias Marcus van Eindhoven zes weken te zien in Stadshuis

'Alias Marcus van Eindhoven, het jongste kind ter wereld'. Dat is de titel van een bijzondere tentoonstelling die vanaf vrijdag 31 januari te zien en te beleven is in het Stadshuis van Eindhoven. Tijdens de expositie, die loopt t/m 14 maart, zijn er rondleidingen en activiteiten voor leerlingen van Eindhovense basisscholen. Op 30 januari houdt stadsarcheoloog Nico Arts een lezing over archeologie van de middeleeuwse stadskern van Eindhoven.

De hoofdrol in deze tentoonstelling is weggelegd voor Marcus, de middeleeuwse jongen wiens graf begin vorig jaar onder het plein voor de Catharinakerk werd gevonden tijdens een proefopgraving. De gemeente wilde het kind zijn gezicht teruggeven en daardoor ook het Eindhovense verleden een gezicht geven. De Amsterdamse archeologe/ antropologe Maja dHollosy kreeg opdracht het hoofd van Marcus reconstrueren. Marcus is daarmee het jongste archeologische kind ter wereld wiens gezicht is gereconstrueerd.

Het resultaat is vanaf 31 januari, zes weken lang te zien in het Eindhovense Stadshuis. De tentoonstelling is uiteraard voor iedereen opengesteld. De samenstellers hebben zich echter extra gericht op de groepen 7 en 8 van de Eindhovense basisscholen, die zijn uitgenodigd deel te nemen aan een rondleiding.

Bezoekers van de expositie krijgen een heel tastbaar beeld van de archeologie. Tijdens de gehele periode zijn er permanent twee medewerkers van de archeologische dienst aan het werk in de tentoonstellingsruimte. Bovendien kunnen bezoekers zelf naar resten graven en via een pc virtueel met archeologen op ontdekkingstocht.

'Alias Marcus van Eindhoven, het jongste kind ter wereld' wordt op donderdagmiddag 30 januari officieel geopend. 's Avonds om 20.00 uur houdt stadsarcheoloog Nico Arts een lezing die voor iedereen gratis toegankelijk is.

De expositie is t/m 14 maart gratis te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur in het Stadshuis, De Verborgen Kamer (souterrain). Op zaterdag 1 februari is er een extra openstelling van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie kunt u vinden op www.archeologie.eindhoven.nl

Lezing over archeologisch bodemonderzoek
Stadsarcheoloog drs Nico Arts houdt op donderdag 30 januari om 20.00 uur een lezing in het Stadshuis (Hal van Honderd) over archeologie van de middeleeuwse Stadskern van Eindhoven.
De spectaculaire vondst van DNA in het skelet van Marcus van Eindhoven heeft bijgedragen aan een beter inzicht in de middeleeuwse leefomstandigheden in stad Eindhoven. De lezing is vrij toegankelijk en duurt van 20.00 tot uiterlijk 22.00 uur.

© 2003 Gemeente Eindhoven

Deel: ' Alias Marcus van Eindhoven zes weken te zien in Stadshuis '
Lees ook