ALLARD PIERSON MUSEUM AMSTERDAM

Het Allard Pierson Museum in de boekenweek

Amsterdam, 14 maart 2000

P E R S B E R I C H T

Het Allard Pierson Museum doet mee aan de boekenweek
Het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam, doet actief mee met het thema van de boekenweek van dit jaar, de klassieke literatuur. Het museum organiseert verschillende activiteiten die met boeken en het schrift te maken hebben.

Prenten van Harry Jürgens
Ter gelegenheid van de boekenweek 2000 toont het Allard Pierson Museum vanaf 15 maart t/m 16 april 23 werken van de grafisch kunstenaar Harry Jürgens uit Leipzig. Het zijn boekillustraties en ex-libris, geïnspireerd op klassieke werken als de 'Metamorfosen' van Ovidius, de 'Hetairengesprekken' van Alkiphron en de 'Historiën' van Herodotos. Harry Jürgens werd in 1949 geboren in Pärnu in Estland en genoot zijn opleiding aan het Staatsinstituut voor Kunst in Tallinn. Vanaf 1976 werkte hij als vrij kunstenaar in Leipzig. Gedurende de afgelopen jaren nam hij deel aan een reeks van nationale en internationale tentoonstellingen.

Geschreven en gebleven
Het Allard Pierson Museum geeft een speciaal nummer van het Vriendenblad uit, gewijd aan het schrift: 'Geschreven en gebleven' (fl. 10,-). Aan de hand van voorwerpen uit de museumcollectie wordt de geschiedenis van het schrift, de gebruikswijzen en de ontcijfering van het spijker- en hiëroglyfenschrift besproken. Er ligt een themawandeling klaar die de bezoeker langs de voorwerpen in het museum voert die met het schrift te maken hebben.

Lezing
Ter afsluiting van de boekenweek geeft Mevrouw drs. M. d'Hane-Scheltema op zondagmiddag 26 maart om 14.00 uur een lezing in het Allard Pierson Museum over 'De Epische Wereld van de Romeinen'. Epische teksten uit de klassieke oudheid werden niet voor lezers maar voor luisteraars gecomponeerd en werden mondeling voorgedragen. De twee meest bekenden zijn de 'Aeneïs' van Vergilius en de 'Metamorfosen' van Ovidius, beiden uit de tijd van keizer Augustus. Ze voldoen aan de traditionele eisen van het epos, maar zijn toch heel verschillend.

CD-Rom
Het museum heeft meegewerkt aan de cd-rom Lectori Salutem die de CPNB ter gelegenheid van de boekenweek uitbrengt. Hierin worden alle Nederlandse vertalingen van teksten uit de klassieke oudheid gepresenteerd. De teksten zijn voorzien van achtergrondinformatie over de auteurs en de periode waarin ze geschreven zijn. Illustraties daarbij zijn uit de collectie van het Allard Pierson Museum. De cd-rom is te koop in het museum en bij de boekhandel voor fl. 14,95.
..... einde persbericht .....

Info: tel.: 020-5252556, fax.: 020-5252561, e-mail: apm@uba.uva.nl Internet: https://www.uba.uva.nl/apm
Adres: Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam
Open: di-vrij: 10.00-17.00 uur, zat/zon: 13.00-17.00 uur, maandag gesloten


14 mrt 00 17:28

Deel: ' Allard Pierson Museum doet mee aan boekenweek '
Lees ook