Klik hier voor behr.nl

PERSBERICHT
17/09/2001

Alle Max Havelaar producenten voor het eerst bijeen in Europa

Vandaag komen telers van alle producten die onder het Max Havelaar Keurmerk verkocht worden naar Europa voor een bijeenkomst die duurt tot 21 september.

Bijna honderd vertegenwoordigers van koffieboeren, theeplukkers, bananenboeren, sinaasappelplukkers, cacaoboeren en imkers uit ontwikkelingslanden ontmoeten elkaar in Lingen (Duitsland), tijdens het FLO Fairtrade Forum om te praten over uitbreiding van de markten voor Fairtrade producten.

De ontmoeting van al deze producenten is extra belangrijk nu de grondstofprijzen van veel producten uit ontwikkelingslanden alarmerend laag zijn. Alleen dankzij de handelsvoorwaarden van de eerlijke handel lukt het veel kleine producenten nog te overleven.

Er wordt ook een nieuwe organisatiestructuur besproken, waarin de verantwoordelijkheden van de keurmerkorganisaties en de betrokkenheid van alle stakeholders nader geregeld wordt.

Dit Forum wordt georganiseerd door het FLO-hoofdkantoor van alle Europese Keurmerkorganisaties die op het gebied van Fairtrade actief zijn. (FLO staat voor Fairtrade Labelling Organizations International).

Naast producenten uit ontwikkelingslanden komen ook vertegenwoordigers van keurmerkorganisaties uit 17 landen (Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Finland, Engeland, Ierland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Verenigde Staten, Canada, Japan), importeurs en fabrikanten die onder de handelsvoorwaarden van Max Havelaar werken.

Stichting Max Havelaar komt op voor producenten in ontwikkelingslanden door een rechtvaardiger handel na te streven. Het Max Havelaar Keurmerk garandeert de consument dat de producten zijn gekocht bij producenten in ontwikkelingslanden tegen faire handelsvoorwaarden.


1. Overzicht van de Fair Trade markt2. Gegevens over situatie van koffieboeren


Deel: ' Alle Max Havelaar producenten bijeen in Europa '
Lees ook