Ingezonden persbericht

Persbericht

Bijzondere replica voor het eerst op Schiphol te zien:

Allereerste Fokker-passagiersvliegtuig herboren in de Aviodome

In het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol is Fokkers allereerste passagiers-vliegtuig herbouwd. De Fokker F.2 uit 1920 was het eerste echte passagiersvliegtuig dat bij de KLM vloog en ook het eerste dat op Schiphol landde. Het 6-persoons vliegtuig is daarom van groot historisch belang. In de Aviodome is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de bouw van een exacte replica van deze Fokker. De Aviodome F.2 nadert nu zijn voltooiing en staat daarom in vol KLM-ornaat tentoongesteld voor Aviodome-bezoekers.

Tijdens Duitse bombardementen in het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de laatste 'echte' Nederlandse Fokker F.2 verwoest. Voor het eerst is er nu weer een F.2 in volle glorie voor het publiek te zien. De replica van deze fameuze Fokker staat in het museum en nadert zijn voltooiing. In 1994 werd een aanvang gemaakt met de reconstructie van de Aviodome F.2. De romp werd door de Fokkerfabrieken, die toen nog bestonden, in elkaar gelast. Daarmee is dit vliegtuig is weliswaar een replica van de F.2, maar ook een échte Fokker. Een hecht team van vrijwilligers heeft zich de afgelopen jaren tot het uiterste ingezet om de F.2 nauwgezet te herbouwen. Hiervoor werden oude foto's, tekeningen en zelfs de correspondentie tussen Fokker en de KLM geraadpleegd. Het resultaat mag er zijn; het toestel dat nu in de Aviodome koepel staat is identiek aan het allereerste Fokker-passagiersvliegtuig van de KLM.

Vleugel
De F.2 werd in het museum opgebouwd, zodat alle bezoekers de verrichtingen van het bouwteam nauwgezet konden volgen. De vleugel van het toestel werd door een gespecialiseerd bedrijf in Oostenrijk gebouwd. Onlangs kwam het houten gevaarte, van 16,3 bij 3 meter, met een speciaal wegtransport naar Nederland. De vleugel is nu op de romp geplaatst, waardoor het bijzondere Fokker-passagiersvliegtuig nu een compleet vliegtuig geworden is. Om museumbezoekers te laten zien hoe het was om met de F.2 op reis te gaan staat het vliegtuig nu opgesteld in een decor dat het Schiphol van de jaren '20 uitbeeldt.

Kinderactiviteiten
Ter gelegenheid van deze bijzondere aanwinst organiseert het luchtvaartmuseum Aviodome voor kinderen speciale activiteiten die te maken hebben met het pionieren tijdens de eerste vluchten van de Fokker F.2. Elke woensdag en donderdag vertelt 'oud Fokker F.2-piloot' Bernard de Waal over zijn avonturen met de eerste KLM-passagiers. Ook krijgen alle kinderen om deze middagen de gelegenheid om zelf een Fokker F.2-replica (in het klein) na te bouwen.

De Aviodome is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol-Centrum. Voor meer informatie kunt u de website www.aviodome.nl bezoeken of bellen met tel. 020-406 8000. Bezoekers kunnen eenvoudig en goedkoop parkeren op de parkeerplaats P15 achter de Aviodome. Het museum ligt op 12 wandelminuten afstand van het NS-station Schiphol, waar ook andere Schiphol-attracties zoals Schiphol Plaza en het panoramaterras gevestigd zijn.

---
Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, tel. voor de pers: 020-4067245 Peter F.A. van de Noort, Jodie Staphorst en Ralph Fischer, juli 2002.

Deel: ' Allereerste Fokker-passagiersvliegtuig herboren in de Aviodome '
Lees ook