Alles komt samen in het Tabakhuis


Verhuizing architectenbureau en interieurinrichter positief voor binnenstad Nijkerk

NIJKERK, 20120202 -- Met de verhuizing van 4D architecten en Berveling BV naar het Tabakhuis in Nijkerk valt alles op zijn plaats. Industriële historie, architectuur en innovatieve inrichting worden verenigd in het gebouw aan de Nieuwstraat 9. Het voormalige tabakpakhuis is volledig gerestaureerd en omgetoverd tot een modern kantoorpand met authentieke kenmerken. Een pand waarin 4D architecten en Berveling zich helemaal thuis voelen.

4D architecten
4D architecten was reeds langer op zoek naar een pand waarin ze zich als bureau kunnen spiegelen. Het past de ingenieurs goed dat ze zo’n mooi, historisch pand kunnen betrekken. “Dit spreekt niet alleen tot onze creatieve verbeelding, maar sluit ook helemaal aan bij onze filosofie om oude gebouwen nieuwe functies te geven, zonder dat het karakter verloren gaat”, vertelt Alex Drost van 4D architecten. Het architectenbureau heeft haar intrek genomen op de verdiepingsvloer.

Berveling
De begane grond aan de achterzijde van het pand is de nieuwe werkomgeving van Berveling. “Ik ben razend enthousiast over het Tabakhuis en onze nieuwe werkomgeving”, zegt Nicole Rave, directeur van Berveling. Zij vervolgt: “Onze nieuwe omgeving is allesbehalve standaard. Effectiviteit en werkplezier kruisen elkaar”. Het nieuwe onderkomen is dan ook het visitekaartje van het bedrijf dat adviseert in innovatieve werkomgevingen vanaf de oriëntatiefase tot en met de daadwerkelijke realisatie.


‘Teruggave’ aan Nijkerk
Aan de voorzijde van het pand is een ruimte beschikbaar voor publiek gebruik. Hierdoor wordt een deel van het historische erfgoed symbolisch teruggegeven aan de Nijkerkse samenleving. “Inmiddels lopen er diverse contacten en besprekingen met Nijkerkse organisaties die graag gebruik willen maken van de ruimte. Hierbij kan worden gedacht aan flexwerkplekken, exposities en workshops,  maar ook voor vergaderingen en kleinere conferenties is het Tabakhuis uitermate geschikt”, aldus Willem Alex Jansen, directeur-partner van Tabakhuis BV.


Behoud regiocultuur
Het pand aan de Nieuwstraat dreigde tot voor kort te verdwijnen uit de binnenstad. Doodzonde, vonden zowel de eigenaren van het architectenbureau als de vorige eigenaar, Woningstichting Nijkerk. 4D heeft het Tabakhuis volledig gerestaureerd. “We hebben het pand zo eerlijk mogelijk behandeld, zodat het monument op een mooie manier voor Nijkerk behouden is gebleven”, aldus Alex Drost. 


Open Dag op 21 april
Op donderdag 2 februari houden Berveling en 4D architecten een office warming voor hun zakelijke relaties. Iedereen die geïnteresseerd is in het Tabakhuis, is van harte welkom op de Open Dag op zaterdag 21 april.
Rudy Breddels


Deel: ' Alles komt samen in het Tabakhuis '
Lees ook