Ingezonden persbericht


Persbericht

Alliander onafhankelijk na splitsing Nuon

Arnhem, 1 juli 2009 - Alliander is vanaf nu een onafhankelijk netwerkbedrijf. Dit is het gevolg van de splitsing van Nuon, die gisteren heeft plaatsgevonden. Veruit het grootste onderdeel van Alliander is netbeheerder Liander, die de onafhankelijke beheertaak uitvoert van de openbare elektriciteits- en gasnetten in ongeveer éénderde van ons land. Alliander blijft eigendom van de huidige publieke aandeelhouders, te weten provincies en gemeenten. Peter Molengraaf is benoemd tot directievoorzitter van de onderneming.

Nuon is het eerste grote energiebedrijf in Nederland dat is gesplitst in een netwerkbedrijf (Alliander) en een productie- en leveringsbedrijf (Nuon Energy). Wettelijk is deze splitsing pas vereist per 1 januari 2011. Het productie- en leveringsbedrijf (Nuon Energy) splitst af van moederbedrijf Alliander. Alliander is de voorzetting van n.v. Nuon onder een nieuwe naam. Alliander is een financieel gezond bedrijf met ratings van Standard & Poors (A) en Moody's (A2). In 2008 bedroeg de omzet 1,5 miljard euro. Alliander heeft circa 5.500 medewerkers.

Dochteronderneming Liander is de grootste netbeheerder van Nederland. Liander transporteert elektriciteit naar 2,8 miljoen klanten en gas naar 2,1 miljoen klanten in de provincies Gelderland, Noord-Holland en grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. De gas- en elektriciteitsnetten van Liander behoren tot de betrouwbaarste van de wereld. Om dit niveau van betrouwbaarheid te handhaven, maar ook om verdere verduurzaming van de energievoorziening mogelijk te maken en te stimuleren, blijft Liander in de toekomst omvangrijke investeringen doen.

Alliander bestaat verder uit Liandon en Liandyn. Liandon, gespecialiseerd in complexe infrastructuren, is de innovatiemotor en het kennisbedrijf van Alliander. Liandyn is specialist op het gebied van openbare verlichting en verkeers- en cameravoorzieningen.

De Raad van Commissarissen van Alliander bestaat met ingang van 1 juli 2009 uit: de heer F.C.W. Briët, de heer E.M. d'Hondt, mevrouw J.B. Irik, mevrouw A.P.M. van der Veer-Vergeer, de heer J.C. van Winkelen en de heer G. Ybema.

Deel: ' Alliander onafhankelijk na splitsing Nuon '


Lees ook