Gemeente Almere

Persbericht 146

21 mei 1999

ALMEERSE SCHOLEN KRIJGEN FL. 1,27 MILJOEN VOOR TIENER-PROJECTEN

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur heeft deze week bekend gemaakt fl. 1,27 miljoen gulden subsidie te verlenen aan Almere voor een aantal projecten voor buitenschoolse opvang van tieners. Deze vinden plaats op scholen voor voortgezet onderwijs. Het bedrag voor Almere is relatief groot: in totaal wordt fl. 10 miljoen aan subsidie-bedragen toegekend aan 67 gemeenten.

Almere kent op dit moment 9.500 jongeren in de leeftijd van 12-16 jaar, veelal kinderen van tweeverdieners en forensen. De jongeren vormen een kwetsbare groep, net overgestapt naar het voortgezet onderwijs en volop in ontwikkeling. De tienerprojecten in Almere zijn erop gericht deze jongeren na school een scala van activiteiten te bieden die in alle opzichten tegemoetkomen aan hun belangstelling en 'zap-gedrag'. Vrijetijdsbesteding als alternatief voor verveling en vandalisme.

Eèn van de projecten die nu subsidie van het ministerie van VWS gaat krijgen, is 'Ik ren dus ik ben' op de scholengemeenschap Echnaton. Al een aantal jaren worden met succes uiteenlopende sportcursussen aangeboden. Het aanbod verandert elke vier weken. Naast bekende sporten als volleybal en basketbal, honkbal en rugby worden ook spectaculaire sporten geboden zoals skaten en klimmen. Voor de sportmiddagen is veel belangstelling vanuit de hele multicultureel samengestelde leerlingengemeenschap. Een sportraad van o.a. leerlingen organiseert sporttoernooien. Daarnaast kent het Echnaton topsportklassen, aangepaste topsportroosters, een sportklas en sinds kort een vakkenpakket gericht op doorstroming naar de VBO Sport en Bewegen.

Voorbeelden van andere projecten die met behulp van de toegekende subsidie nu kunnen worden gerealiseerd zijn een kunstklas, Internet-cursussen en huiswerkbegeleiding. Bij de kunstklas kiezen de leerlingen straks elke 8 weken een module muziek maken, zang, handvaardigheid, textiele werkvormen, tekenen, dans of nog andere kunstcursussen.

In een jeugdhonk op school kunnen leerlingen zich straks lekker ontspannen, tv kijken, kletsen of gewoon de muziek flink hard zetten. Tenslotte willen de scholen activiteiten opzetten als journalistiek/schrijven, schaken, country line dancing, fotografie en percussie. Ideeën genoeg die nu met behulp van financiële steun van het Ministerie van VWS ook echt van de grond kunnen komen.


bron: Afdeling communicatie, Gemeente Almere

Deel: ' Almeerse scholen krijgen subsidie voor tiener-projecten '
Lees ook