Als 007 op jacht naar Osama Bin Laden: Spel over EU en veiligheid


Gratis online spel brengt 'de 007' boven en 'Europa' dichterbij

AMSTERDAM, 20091215 -- Een Europese hoofdstad dreigt het doelwit te worden van terroristen met een 'vuile bom'. Kun jij tienduizenden levens redden als een echte 007, of blijk je eigenlijk een Nul te zijn? Met dit gegeven wordt op 22 december a.s. een nieuw internet project gestart dat een jong en breed publiek op originele wijze kennis laat maken met de rol van de Europese Unie in conflictgebieden. De officile lancering van het project vindt plaats op 22 december a.s., om 15:00 uur in Amsterdam Bright City, Claude de Bussylaan 2-8, 1082 MD Amsterdam.

Ook voor Europa heeft de jeugd de toekomst, maar die doelgroep komt niet snel in aanraking met EU-gerelateerde zaken. Om op een aantrekkelijke maar laagdrempelige wijze toch contactmomenten met jongeren te genereren, is een virtueel `007-avontuur' ontwikkeld waar iedereen zich in kan storten en waarin zowel direct als indirect opvallende informatie over de EU is verwerkt.

Het concept is zo ontwikkeld dat ook andere Europese landen het eenvoudig in hun eigen taal kunnen uitbrengen. Iedereen die als 007 meedoet krijgt na het voltooien van de missie als beloning een online persoonlijk `007-Profiel', waaruit de speler kan opmaken of of zij of hij een serieuze `007-kandidaat' is, of juist niet.

Het project is bedacht door Frank Hendriks van het bureau Dubbel X-Alternative View en Peter Gersen van Tiffin Media. Bij de ontwikkeling kregen zij steun van Gerd Junne, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het project bekostigd.

In de `missie' is met opzet een aantal confronterende dilemma's opgenomen. Zo moet er een afscheidsbrief naar familieleden worden geschreven (de opdracht kan immers fataal aflopen), moeten keuzes worden gemaakt in ondervragingsmethoden en uiteindelijk in het al dan niet gevangen nemen van Osama Bin Laden.

Hendriks: `Het is onmiskenbaar dat internet voor deze doelgroep het belangrijkste medium is. En dus wilden we iets neerzetten wat online origineel is in zijn vorm en aanpak. Even in de huid van 007 kruipen past daarbij." Junne: "Het spel leert je bovendien meerdere kanten van de werkelijkheid te zien. Zo vertelt een Somalische man waarom hij piraat is geworden".

Bezoekers wordt gevraagd om op 22 december hun laptop mee te nemen en wireless in te loggen om het spel mee te spelen. Onder de spelers wordt een IPOD Touch verloot.


Deel: ' Als 007 op jacht naar Osama Bin Laden Spel over EU en veiligheid '
Lees ook