NCRV

C-Majeur Dirigentenserie.

Uitzending:

28 februari, 7 en 14 maart 1999

17.00 uur NCRV Nederland 1

Bijzondere uitzendingen van C-majeur

Ambassadeur van Zuid-Afrika, Carl Niehaus
Zondag 28 februari

In deze aflevering praat Violet met de ambassadeur van Zuid-Afrika, Carl Niehaus over zijn periode van gevangenschap in Zuid-Afrika, zijn strijd tegen apartheid, Nelson Mandela en de moord op Chris Hani, met wie Niehaus bevriend was.
Veel muziek van oorspronkelijke bodem. Het CASA-koor uit Amsterdam zingt enkele typische Zuidafrikaanse strijdliederen. Verder zijn we getuige van de doop van zijn dochter Helen in de kloosterkerk in Den Haag. Veel troost en kracht put Niehaus uit religieuze teksten en liederen. We zien een fragment uit de Ode an die Freude - het slotkoor van de negende symfonie van Beethoven - gespeeld door de Berliner Philharmoniker, waaraan Niehaus veel inspiratie ontleent. De Cantorij van de Lebuinuskerk te Deventer zingt tenslotte psalm 112 en gezang 14 uit het liedboek voor de kerken.

Bisschop M.G.M. Muskens
Zondag 7 maart

Deze aflevering voert ons naar Breda, naar bisschop Muskens. Hij legt uit waarom Kerkmuziek zo belangrijk is in zijn leven. Met name het Gregoriaans spreekt hem aan omdat er meer tijd is om de woorden te overdenken en rust om er emotie in te leggen.
Het Utrechts Studenten Gregoriaans Koor o.l.v. Jan Boogaarts zingt het paasgezang Victimae Pascalis, Credo III en Adoro te devote.

Muskens vertelt over zijn jeugd, zijn boerenafkomst en zijn strijd tegen de armoede. Hij heeft speciale herinneringen aan het Ave Verum Corpus van Mozart dat wordt uitgevoerd door het Dudokensemble o.l.v. Johan Rooze.
Ook is er ruimte voor moderne kerkmuziek en de gedachte die hieraan ten grondslag ligt. Het Franciscus Jongerenkoor o.l.v. Johan Siemersma zingt tot slot De steppe zal bloeien op tekst van Huub Oosterhuis.

Minister Annemarie Jorritsma
Zondag 14 maart

Minister Annemarie Jorritsma vertelt in deze vierde aflevering over haar jeugd en haar liefde voor muziek. Op school kon ze het hoogste cijfer halen als ze Grote God wij loven U uit haar hoofd kon opdreunen.
Ze kan het nu nog.
Dit lied wordt gezongen door de Euphonion Singers o.l.v. Anton Jansma. Later op de MMS zong ze in een koor. Het Laudate Dominum van Mozart was haar favoriete lied dat vertolkt wordt door het Dudok Ensemble o.l.v. Johan Rooze.
Jorritsma komt uit een hervormd nest maar is nu lid van de Doopsgezinde Gemeente. Hier leerde ze het lied Ik voel de winden Gods Vandaag kennen dat nog steeds gezongen wordt bij doopsfeesten en begrafenissen.
Het werd ook gezongen tijdens haar huwelijk. Geboren in Friesland heeft Jorritsma nog immer een zwak voor alles wat met Fries is. Hoogte punt vindt ze de Elfstedentocht en Stierendonderdag. Ze zingt graag Friese liederen. Vandaar dat de Friese band De Kast het lied zingt In nije dei. Jorritsma heeft zelf ook nog bij een jongerenkoor gezongen, dar komt haar liefde voor gospels en spirtuals vandaan. Tot slot de Euphonion Singers met de spritual Go tell it on the mountain.

Deel: ' Ambassadeur Zuid-Afrika in C-Majeur Dirigentenserie '
Lees ook