Gemeente Tilburg

17-5-2002
Ambassadrice Zuid-Afrika bezoekt Tilburg
Stedenband met Lekoa Vaal in Zuid- Afrika wordt versterkt

De ambassadrice voor Zuid-Afrika in Nederland, mevrouw Priscilla Jana, brengt een bezoek aan Tilburg op donderdag 23 mei. Wethouder Hans Janssen van Economische Zaken ontvangt de ambassadrice namens de gemeente.
De avond begint om 20.15 uur in de Paleiszaal van het Stadhuis, ingang Stadhuisplein 130. De toegang is gratis.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Vereniging Tilburg Lekoa Vaal en de gemeente Tilburg

De ambassadrice, mevrouw Devikarani Priscilla Sewpal Jana, is van beroep advocate en kreeg als zodanig bekendheid bij het verdedigen van ANC-leden tijdens de Apartheid, met name na de Soweto-opstand. De firma waar ze voor werkte ondersteunde financieel getroffen zwarte families in de jaren 80. In 1999 stond ze op de 68e plek van de door de huidige president aangevoerde ANC-kandidatenlijst en werd ook parlementslid. Ze heeft deel uitgemaakt van de Waarheidscommissie, voorgezeten door Desmond Tutu.

De bijeenkomst van 23 mei wordt georganiseerd om de leden van de Vereniging en de betrokkenen te informeren over de projecten en de samenwerking in de stedenband tussen Tilburg en Emfuleni (Lekoa Vaal). Bij de bijeenkomst wordt een videoregistratie getoond van de onthulling van het herdenkingsmonument voor het bloedbad van Sharpeville, een van de townships van het 1,3 miljoen inwoners tellende Lekoa Vaal. Op die plek presenteerde Nelson Mandela de nieuwe grondwet van Zuid-Afrika in 1996.

Onlangs heeft de gemeenteraad van Tilburg besloten de banden tussen Tilburg en Lekoa Vaal te versterken. Deze ontvangst is een van de manieren waarop dat nader gestalte krijgt. Verder wordt gedacht aan meer samenwerking in economische zin en door uitwisseling van kennis en ervaringen.

Programma op 23 mei, 20.15 uur, paleiszaal:

- Welkom en introductie van Tilburg als mondiale industriestad: Hans Janssen

- Inleiding ambassadrice, mevrouw Priscilla Jana
- Inleiding: Samenwerking met agrarische sector door Koen Hofstad van de KUB

- Presentatie plan videofilm Sharpeville: Jolanda Santbergen
- Korte presentatie van resultaten en plannen 2001 en 2002: Wilfried Raus (voorzitter
Vereniging Tilburg - Lekoa Vaal) en Rob van Mierlo

Zoekwoorden:

Deel: ' Ambassadrice Zuid-Afrika bezoekt Tilburg '
Lees ook