Gemeente Enschede

TOPAMBTENAREN RIVAS BEZOEKEN GEMEENTE ENSCHEDE

Enschede, 12 november 1999

In de periode van 12 tot en met 18 november bezoeken 2 topambtenaren uit Rivas (een stad in Nicaragua) de gemeente Enschede voor een stage. Dat zijn: mevrouw Aura Espinoza Arias (hoofd kadaster) en de heer Alejandro Espinoza Selva (beleidsadviseur van de burgemeester).

Zij volgen een programma dat inzicht geeft in de taken en werkwijze van de gemeente Enschede en probeert antwoorden te geven op vragen waar Rivas momenteel mee bezig is. De nadruk ligt op strategische beleidsvoorbereiding en vastgoedregistratie.

In het kader van het North-East-West-South project (NEWS) is de gemeente Enschede in 1997 voor 3 jaar een samenwerkingsverband aangegaan met Kosice (Slowakije) om ondersteuning te bieden aan Rivas. Het NEWS-project wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en beheerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua.

Hoofddoel van het project is de ondersteuning van de jonge democratie in Nicaragua op het lokale vlak. Rivas is de centrumstad met 20.000 inwoners in een landelijk gebied met vele dorpen en buurtschappen, die ook tot de gemeente (totaal aantal inwoners 46.000) behoren. In het kader van het NEWS-project zijn tot nu toe met subsidie van ontwikkelingssamenwerking onder meer een school gebouwd, vier scholen gerenoveerd, een stadspark verlicht en verschillende dorpen en wijken voorzien van elektriciteit, riolering en drinkwater.


1999 is het laatste contractjaar van het NEWS-project. Dit jaar wordt het beschikbare geld besteed aan de verbetering van het kadaster en de vastgoedregistratie. Zo wordt een gezonde basis gelegd voor de inkomsten van de gemeente, die hoofdzakelijk bestaan uit grondbelasting.

Genoemde personen zijn uitsluitend spaans-talig, dus is er gezorgd voor vertaling/begeleiding door tolken.

Deel: ' Ambtenaren uit Nicaragua in Enschede op stage '
Lees ook