IKON

IN HET SCHEMERLICHT Amerikaans drama uit 1997. Oorspronkelijke titel: In The Gloaming.

Donderdag 26 augustus 1999 Nederland 1, 21.32 - 22.27 uur:

Danny, een jongeman van achter in de twintig, heeft aids en keert terug naar zijn ouderlijk huis om daar te sterven. In de loop van de jaren is hij van zijn familie (ouders en zus) vervreemd geraakt. Zijn komst en het naderende levenseinde is voor alle gezinsleden confronterend. Nu pas wordt pijnlijk duidelijk, hoe afstandelijk zij tot dan toe met elkaar zijn omgegaan en hoeveel er altijd onuitgesproken is gebleven.

Dannys vader Martin is een geslaagd zakenman en het gezin behoort tot de hogere kringen. Maar achter de welstand gaat emotionele armoede schuil. Vader Martin is tot het eind toe niet in staat om met zijn zoon in contact te komen. Ook zus Anne houdt haar emoties angstvallig verborgen en vermijdt het contact met Danny. Dannys moeder Janet is de spil van het gezin, die het iedereen zoveel mogelijk naar de zin probeert te maken. Zij blijkt de enige die Danny begrijpt en die hem kan steunen in zijn laatste levensfase.

Tijdens de vele gesprekken van Danny met zijn moeder leren zij elkaar steeds beter kennen en komen zij steeds dichter bij elkaar te staan. Door het hernieuwde contact met haar zoon en het proces dat zij samen doormaken, verandert de levensinstelling van de moeder en daarmee ook haar positie in het gezin, die tot dan toe ondergeschikt was.

In de hoofdrollen: Danny: Robert Sean Leonard; Janet: Glenn Close; Martin: David Strathairn; Anne: Bridget Fonda; Myrna: Whoopi Goldberg.

Camera: Fred Elmes; muziek: David Grusin; montage: David Ray; producer: Nellie Nugiel; script: Will Scheffer; regie: Christopher Reeve. Een productie van Frederick Zollo Productions i.s.m. HBO New York, © 1997.

Deel: ' Amerikaans drama 'In het schemerlicht' bij IKON '
Lees ook