---

Ministerie van Defensie---

Amerikanen tekenen JSF-overeenkomst

11-06-2002

Nadat staatssecretaris Henk van Hoof (Defensie) op 5 juni in Soesterberg het "Memorandum of Understanding" voor de Nederlandse deelname aan de zogenoemde System Development and Demonstration-fase van het Joint Strike Fighter-project al tekende, is nu ook van Amerikaanse kant getekend. Maandag (10 juni) tekende Under Secretary of Defense Pete Aldridge de overeenkomst in aanwezigheid van ondermeer de Nederlandse ambassadeur Boudewijn van Eenennaam en de attaché commodore Ed Evers.

De "System Development and Demonstration"-fase (SDD) van het JSF-project begon op 1 november vorig jaar. Op 8 februari dit jaar besloot het kabinet-Kok dat ons land deelneemt op niveau 2. Dit besluit werd bekrachtigd met de ondertekening van het "Memorandum of Understanding" op 5 juni. De SDD-fase omvat ondermeer de bouw van 22 F-35 Joint Strike Fighter-toestellen. Het totale budget voor deze fase
- vroeger bekend als Engineering and Manufacturing Development-fase - omvat ongeveer 25 miljard dollar. Het eerste testvliegtuig moet vliegen in 2005 en drie jaar later wordt de eerste operationele F-35 Joint Strike Fighter in dienst gesteld. (foto: Department of Defense)


* Dossier: F-16 vervanging

Zoekwoorden:

Deel: ' Amerikanen tekenen JSF-overeenkomst '
Lees ook