Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 16-05-2002

Nederland
Pinkpop 2002: Amnesty International in actie voor de Iraanse studentenactivist Ali Afshari

Tijdens Pinkpop 2002, op 18,19 en 20 mei, gaat Amnesty International actievoeren voor de Iraanse studentenactivist Ali Afshari. Ali werd tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij deelgenomen had aan een Conferentie over cultuur in Berlijn. Amnesty beschouwt Ali Afshari als gewetensgevangene.

Ali Afshari is een 29 jarige student die eind april 2000 werd gearresteerd na terugkeer uit Berlijn. In juli 2000 werd hij vrijgelaten, maar in december opnieuw gearresteerd, nadat hij een toespraak gehouden had op de Universiteit. In januari 2001 werd Ali tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor deelname aan de Berlijn conferentie. Na 5 maanden gevangenschap, zonder toegang tot advocaten en familie, verscheen Ali op 16 mei 2001 op de Iraanse staatstelevisie. Hij bekende dat hij de Iraanse Islamitische Republiek omver wilde werpen en bood aan Ayatollah Khamanei zijn verontschuldigingen aan voor zijn fouten. Alis familie vreest dat hij gemarteld is. Amnesty beschouwt Ali als gewetensgevangene en vraagt om zijn onmiddellijke vrijlating.

Pinkpop: 60.000 visitors. Minus one. Sign for my freedom now!

Tijdens Pinkpop vraagt Amnesty aandacht voor de vrijheid van meningsuiting in Iran en voeren we actie voor de vrijlating voor Ali Afshari. We willen zoveel mogelijk handtekeningen ophalen voor Ali en gaan die aanbieden aan de Iraanse autoriteiten. Vanaf een van de podia op Pinkpop zal op verassende wijze aandacht voor de Amnesty actie gevraagd worden onder het motto Pinkpop: 60.000 visitors. Minus one. Sign for my freedom now! Achtergrond

Met de vrijheid van meningsuiting in Iran is het slecht gesteld. In 2000 werden 34 journalisten, schrijvers en mensenrechtenactivisten ondervraagd, gevangengezet en berecht; enkelen werden gemarteld. Ten minste 30 kranten en tijdschriften werden (tijdelijk) verboden. In 2001 werden 30 parlementariërs gearresteerd en ondervraagd.

In april 2000 namen 17 Iraanse schrijvers, uitgevers, studenten en mensenrechtenactivisten deel aan een Conferentie over cultuur in Berlijn. Na terugkeer werden de 17 opgepakt en ondervraagd. Een aantal van hen werden tot gevangenisstraf veroordeeld, waaronder Ali Afshari.

Amnesty International afdeling Nederland

Deel: ' Amnesty International in actie voor Iraanse studentenactivist '
Lees ook