Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering


Het laatste nieuws over de gezondheid in het buitenland

26 Aug 1999 Amoebendysentrie in Antalya Turkije.

Via de Belgische Pers werd gemeld dat 800 toeristen mogelijk besmet zouden zijn met amoeben in een hotel (Kaya Belek) in Antalya. Deze badplaats ligt in Zuid Turkije ongeveer 300 kilometer verwijderd van het gebied dat door de aardbeving getroffen is.

Vijftig mensen zijn het afgelopen weekend ziek geworden met klachten van diarree en braken na een maaltijd in het hotel. Het gaat waarschijnlijk om een gewone gastro-enteritis of een voedselvergiftiging. Bij zieken met gewone diarree is geen specifieke verwekker aangetoond. Een aantal van de zieken in dit hotel hadden klachten van bloederige diarree; bij enkele van hen is amoebe aangetoond.

Maximaal 15 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen geweest. Op dit moment zijn nog drie mensen opgenomen. De patiënten die ambulant behandeld werden zijn allen weer beter.

Aan de zieken en hun familieleden is om niet medische redenen aangeboden ze terug te vliegen. In andere hotels in Antalya zouden afgezien van de normale gastro-enteritiden geen bijzondere vormen van diarree zijn.

Er zijn geen bijzondere reisadviezen voor dit gebied in Turkije. De normale vaccinatie tegen hepatitis A en DTP zijn aanbevolen. Voor een gewone vakantiereis naar dit gebied geldt het reguliere advies geen buiktyfus vaccinatie te geven. Buiktyfusvaccinatie wordt wel aanbevolen voor mensen die naar het aardbevingsgebied gaan.

Deel: ' Amoebendysentrie in Antalya Turkije '
Lees ook