Amstelland NV

P E R S B E R I C H T

Nieuwegein/Terneuzen, 28 januari 2003

Amstelland MDC versterkt positie op Zeeuwse
woningmarkt met overname Projektbouw Zeeland

Amstelland MDC NV (ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woningen en kantoren) verwacht overeenstemming te bereiken over de overname van Projektbouw Zeeland BV, Bouwbedrijf Imotec BV en Architectenbureau Kreatuur BV. Met deze overname versterkt zij haar positie op de Zeeuwse woningmarkt. De transactie wordt in contanten voldaan. De overname zal zowel voor als na afschrijving goodwill positief bijdragen aan de winst per aandeel van Amstelland MDC in 2003.

Projektbouw Zeeland, Imotec en Kreatuur (tezamen te noemen: Projektbouw Zeeland) zijn aan elkaar gelieerde bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen en realiseren van woningen in geheel Zeeland, met als zwaartepunten Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Noord-Beveland. Vanuit vestigingen in Terneuzen en Goes ontwikkelt, bouwt en verkoopt Projektbouw Zeeland met circa 70 medewerkers jaarlijks circa 200 woningen. Zij beschikt over een portefeuille voor de ontwikkeling van circa 1600 woningen, verspreid over een brede reeks van veelal middelgrote tot kleine projecten. Eén van haar grote projecten is de ontwikkeling van de uitbreidingswijk Othene-Zuid in groeigemeente Terneuzen. Projektbouw Zeeland, dat 25 jaar geleden werd opgericht door de huidige directeur W. de Winter, heeft een solide track-record.

Winstgevendheid
Projektbouw Zeeland verwacht in 2003 een omzet te halen van circa EUR 35 miljoen. De winstgevendheid ligt boven het gemiddelde van de activiteiten van Amstelland Ontwikkeling Wonen BV, het bedrijfsonderdeel binnen Amstelland MDC waaronder Projektbouw Zeeland gaat ressorteren. Amstelland Ontwikkeling Wonen is reeds actief op de Zeeuwse woningmarkt, onder meer in het uitbreidingsgebied Mortiere in Middelburg. Zij versnelt met deze acquisitie haar groei in Zeeland. Na afronding van de overname - thans wordt gestart met een due diligence onderzoek dat naar schatting enkele weken in beslag zal nemen - zal de naam worden gewijzigd in Projectontwikkeling Zeeland. Onder deze naam zal zij als zelfstandige onderneming actief zijn binnen Amstelland Ontwikkeling Wonen. De huidige directeur blijft tot minimaal 1 juli 2003 aan de onderneming verbonden of zoveel langer tot op goede wijze in zijn opvolging is voorzien. Hij zal vervolgens als adviseur voor de onderneming actief blijven. Amstelland MDC is voornemens de activiteiten voor uitvoerende bouw van Projektbouw Zeeland, thans onderdeel van de bedrijfsactiviteiten die met name via Imotec worden verricht, door te verkopen, zodat het bedrijf zich uitsluitend toelegt op projectontwikkeling. Hiervoor worden reeds gesprekken met kandidaten gevoerd.

Strategische fit
De voorgenomen overname past in de strategie van Amstelland MDC om zich te versterken in perspectiefrijke regio's, sectoren en segmenten. Versterking van haar positie in Zeeland, een regio met een groeiende woningmarkt, via de acquisitie van een onderneming die beschikt over een sterke en omvangrijke portefeuille van projecten met een bovengemiddelde winstgevendheid, is hiervan een uitwerking.

Profiel Amstelland MDC
Amstelland MDC is op Europese schaal actief in de ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woningen en kantoren. De onderneming, met een omzet van ruim EUR 1,1 miljard in 2001 (pro forma gecombineerde cijfers Amstelland en MDC), heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. Met het ontwikkelen van woningen via haar dochteronderneming Amstelland Ontwikkeling Wonen boekt Amstelland MDC circa 45% van haar omzet. Deze onderneming is vanuit acht regionale vestigingen actief als (gebieds)ontwikkelaar op zowel groot- als kleinschalige uitbreidingslocaties, functieveranderingslocaties en in stedelijke herstructureringsgebieden. Met Wonen op Maat®, gericht op het mede bedenken en bouwen door woonconsumenten van hun woning en leefomgeving, en door gericht onderzoek naar leefstijlen, geeft zij actief invulling aan de wensen van haar klanten.

Deel: ' Amstelland MDC neemt Projektbouw Zeeland over '
Lees ook