Ingezonden persbericht


Tijdens de Operadagen Rotterdam 2010 gaat de productie AMYGDALA van Nieuw Muziektheater Rotterdam in première. Op dinsdag 1 juni (try out), woensdag 2 juni (première) en donderdag 3 juni staat AMYGDALA in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Het libretto is van dichter/journalist Peter Swanborn. De Rotterdamse componiste Rita Knuistingh Neven schreef de muziek. In 2011 maakt de productie een landelijke tournee.

AMYGDALA handelt over een levenslustige, zelfingenomen man. Hij wordt wakker, blijkt opgesloten en alleen. Hij hoort van alles, maar kan niets benoemen. De stemmen komen dichterbij. Wie zijn zijn belagers? Een confrontatie lijkt onvermijdelijk.

De amygdala vormen een belangrijk onderdeel van de menselijke hersenen. In dit knooppunt worden de emoties geregeld. Als de amygdala niet goed werken, kan de mens zijn herinneringen niet meer plaatsen.

De regie van AMYGDALA is in handen van Sjaron Minailo. Deze van oorsprong Israëlische regisseur creëert met acteur Simon Versnel en de zangers Cora Schmeiser, Inga Schneider en Kasper Tarenskeen een beklemmende sfeer. Claustrofobische camerabeelden in night-vision en vervreemdende sampler-effecten versterken de desoriënterende theaterervaring. Het publiek hoort, ziet en voelt wat het betekent om zonder houvast van het geheugen te leven.

Peter Swanborn schreef een schrijnend libretto over de consequenties van geheugenverlies. AMYGDALA is thematisch verwant aan Swanborns vorig jaar verschenen poëziebundel Tot ook ik verwaai, een monument voor zijn dementerende moeder. Componiste Rita Knuistingh Neven ontwikkelde muziek op de grens van ruis en zang, noise en flatline, rock en lyriek. Kunstenaar Arnold Schalks maakte een decor dat de isolatie van de man en de gaten in zijn herinnering visualiseert.

Voorafgaand aan de première van AMYGDALA op 2 juni vindt in de foyer van de Schouwburg een kort concert plaats van het participatieproject Die ene herinnering. Samen met dichter Peter Swanborn schreven Nieuwe Nederlanders gedichten over hun herinneringen. Aan hun land van oorsprong, aan bijzondere mensen en ontroerende gebeurtenissen. Verschillende componisten hebben er liederen van gemaakt die door professionele zangeressen worden uitgevoerd.

Nieuw Muziektheater Rotterdam maakt nieuw, Nederlandstalig muziektheater. Eerdere producties waren: Strijd & Onthechting, Bij Gebrek aan Conversatie, Tegen de lamp en GodsEigenTweeling.

AMYGDALA is een productie van Stichting Nieuw Muziektheater Rotterdam in samenwerking met het Kameroperahuis.

Deel: ' AMYGDALA - Nieuw Muziektheater in de Rotterdamse Schouwburg '
Lees ook