'Andere Tijden' wijdt aflevering aan vermoorde 'Russen'

'Andere Tijden' wijdt aflevering aan vermoorde 'Russen'

Amersfoort

5 maart 2017

Het nationale televisieprogramma Andere Tijden wijdt een aflevering aan de in en nabij Kamp Amersfoort vermoorde Sovjetsoldaten. Het programma baseert zich daarbij grotendeels op ooggetuigen die de soldaten in september 1941 hongerig, verzwakt en in lompen gehuld door de stad zagen sjokken.

Dat heeft onderzoeker Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld gisteren bekend gemaakt in zijn Preek van de Leek. Reiding spoorde twaalf ooggetuigen op en legde hun verklaringen met cameraman Peter Jager vast. Andere Tijden gebruikt een deel van die beelden voor de speciale aflevering over de 'Russen', zoals de gevangenen in het kamp doorgaans werden genoemd.

,,Het is fantastisch nieuws dat er op de nationale televisie voor het eerst aandacht wordt besteed aan deze vergeten groep oorlogsslachtoffers'', zegt Reiding. ,,Ze liggen hier al die tijd al anoniem begraven en nu krijgen ze eindelijk landelijke erkenning.''

De Duitsers beschouwden de gevangenen, hoofdzakelijk afkomstig uit Oezbekistan, als Untermenschen en behandelden hen als een stel wilde beesten. De Amersfoortse bevolking, hevig onder de indruk van het onsmakelijke schouwspel, toonde vooral medelijden.

In Kamp Amersfoort kwamen 24 van de 101 Sovjetsoldaten door honger, ziekte en mishandeling om het leven. De kamparts plaatste twee van hun schedels als curiosa in zijn werkkamer.

De overige 77 gevangenen werden op 9 april 1942 nabij het kamp gefusilleerd. Dat zou de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken te zijn. Andere Tijden filmt op 9 april de herdenking van deze tragische gebeurtenis van precies 75 jaar geleden. In alle vroegte steken belangstellenden kaarsjes aan bij monument Koedriest, de executieplek achter Kamp Amersfoort.

De 101 Sovjetsoldaten liggen begraven op het Russisch Ereveld. Ze liggen er naamloos, omdat de bewakers een deel van de administratie vernietigden, toen ze in april 1945 Kamp Amersfoort verlieten.

Andere Tijden is een geschiedenisprogramma van de NTO en de VPRO. De uitzending over de Sovjetsoldaten is op zaterdag 22 april vanaf 21.15 uur op NPO2.

Het vastleggen van de ooggetuigenverklaringen is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amersfoort en Monuta Helpt.

Deel: ' 'Andere Tijden' wijdt aflevering aan vermoorde 'Russen' '
Lees ook