Bloemencorso Aalsmeer

persbericht (08-08-01)
ANDERHALF MILJOEN BLOEMEN VOOR HONDERDDUIZENDEN

Anderhalf miljoen bloemen zullen op zaterdag 1 september om 16.00 uur de Dam in Amsterdam passeren. Dat gebeurt op twintig grote praalwagens en zo'n dertig luxewagens van het Aalsmeerse bloemencorso. Met 600.000 bezoekers en toeschouwers langs de route in Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam, was het corso in 2000 volgens het toeristische onderzoeksinstituut NRIT het negende publieksevenement in ons land.

Dit jaar staat de anderhalve kilometer lange bloemenstoet in het teken van "TIJDenTIJDEN. Zo wordt aandacht besteed aan tijdperken (van oertijd tot computertijdperk) en tijd in het algemeen (van wereldtijden tot tijdmachine). 'Vrije tijd' speelt in dit Internationale Jaar van Vrijwilligers van de Verenigde Naties als een rode draad door het Aalsmeerse bloemencorso. Ruim driehonderd vrijwilligers van buurtschappen in en om Aalsmeer maken het corso. Dit jaar alweer voor de 54ste keer. De traditionele bloemenstoet (begonnen als groet tijdens de inhuldiging van Koningin Juliana in 1948 in de Nieuwe Kerk aan de Dam) is daarmee niet alleen uitgegroeid tot een traditie maar ook tot een waar rijdend spektakel. Behalve de muziek van zes korpsen wordt er ook muziek op de praalwagens gemaakt. Op en om de wagens verzorgen honderden figuranten tijdens de tocht een vorm van straattheater.

In de avond van 30 augustus worden alle voertuigen tijdens de 'Nacht van Aalsmeer' in de Aalsmeerse bloemenveiling versierd met bloemen. Daar is ruimte genoeg want dit is het grootste handelsgebouw ter wereld: alleen de Jumbo-hangar van Boeing is groter. De bloemenveiling sponsort het bloemencorso als visitekaartje van de Nederlandse sierteelt. Toeschouwers zijn van harte welkom in deze dynamische sfeer. De entree is gratis.

De volgende dag (vrijdag 31 augustus) vindt de officiële opening van de 54ste editie van het Aalsmeerse bloemencorso in de veiling plaats. Hans de Boer, de voorzitter van MKB Nederland, de grootste ondernemerscentrale in ons land, is daartoe bereid gevonden.

Na de opening op vrijdagmiddag rijdt de hele stoet van een kleine vijftig voertuigen, als corso, compleet met figuranten en live muziek (van kamerorkest tot rockband) van de veiling naar het centrum van Aalsmeer. Daar wordt het (de 'Dag van Aalsmeer') tentoongesteld van vier uur 's middags tot half negen 's avonds. Hier kunnen bezoekers rustig en van dichtbij genieten van de bloemen en het spel op en rond de wagens.

Na een (eveneens verlicht) kindercorso om 21.00 uur vertrekt dan het verlichte corso om kwart over negen 's avonds voor een feeërieke rit van ruim een uur door het bloemendorp. Ook hier is de toegang vrij.

Zaterdag 1 september vertrekt de bloemenparade, begeleid door muziek en spel uit Aalsmeer, via Amstelveen naar het centrum van Amsterdam. Daar zal de route die de bloemenstoet aflegt, in het centrum anders zijn dan vorig jaar. Nu zal wel door de Leidsestraat worden gereden maar niet over het Damrak. Het publiek krijgt een toelichting op het corso op het Raadhuisplein (vrijdagavond in Aalsmeer) en zaterdag op het Stadsplein in Amstelveen en het Leidseplein en de Dam in Amsterdam.

Op zondag 2 september staat het corso (nu voor de tweede keer) opgesteld in het Stadshart van Amstelveen. Daar wordt in samenwerking met de stichting Promotie Stadshart een speciale Koopzondag rond het corso georganiseerd. Niet alleen is er daar ook muziek en spel op en rond de wagens maar bovendien leggen vrijwilligers er bezoekers (van twaalf tot vijf) uit welke bloemen er zijn verwerkt en hoe praalwagens worden gebouwd.

ABC/01-07, Aalsmeer, 8 augustus 2001

Deel: ' Anderhalf miljoen bloemen passeren de Dam '
Lees ook