Zorgverzekeraars NederlandZeist, 4 juni 2002

'Anders Beleven' wint Niek de Jong-prijs voor goed nieuws

De stichting Anders Beleven uit Amsterdam heeft op 3 juni de Niek de Jong prijs voor goed nieuws in de gezondheidszorg gewonnen. Anders Beleven gaat met een gezelschap op bezoek in instellingen (verzorgings-huizen, ziekenhuizen). De musici, koks, beeldend kunstenaars en schoonheids-specialisten van Anders Beleven verwennen een dag lang alle medewerkers en bewoners en bezoekers van de instelling. Dit goede nieuws is beloond met een prijs van 10.000 euro.

UitreikingNiekdeJongprijs Jurybeoordeling
De jury, bestaande uit I. van Bennekom (directeur Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie), R. Koolen (hoofdredacteur Zorgvisie) en M. Leers (voorzitter Raad van Bestuur CZ Groep), oordeelde unaniem dat Anders Beleven een uniek project is. 'Anders Beleven is anders, het kiest voor een zeer creatieve en positieve benadering. Ze benadrukken het gezonde in de patiënten en ze laten niet alleen de kommer en kwel van de zorg zien. Maar, ze houden zich niet alleen met de patiënten bezig. Ook de medewerker van de zorginstelling wordt niet vergeten, want ook de zorgverlener mag best eens in het zonnetje gezet worden', aldus de jury.

Directeur Hannah Freud van Anders Beleven ontvangt de cheque van 10.000 euro en een kunstwerk uit handen van oud directeur Niek de Jong (zie bovenstaande foto).

Glimlach in de zorg

Directeur Hannah Freud van Anders Beleven (voorheen de stichting Gezondheidszorg Anders Beleefd) is blij verrast met de toekenning van de Niek de Jong-prijs. 'Ik hoop dat wij nog heel lang de glimlach in de zorg kunnen brengen.' Iris van Bennekom, voorzitter jury Niek de Jong-prijs sluit zich daarbij aan: 'Waardering, humor en warmte zijn sleutelwoorden van Anders Beleven. Het effect van deze ludieke prikkel in de gezondheidszorg is volgens de organisatie: Medewerkers voelen zich ontspannen en gewaardeerd, patiënten worden aangesproken op hun menszijn, de aandacht is een moment weg van de kwaal. Een glimlach waart door de instelling.'

HannahFreud Directeur Hannah Freud van de stichting Anders Beleven is blij verrast met de toekenning van de Niek de Jong-prijs (zie foto links).

Aanleiding
Ter gelegenheid van het afscheid van algemeen directeur Niek de Jong van Zorgverzekeraars Nederland op 17 februari 2000, is besloten een prijs in het leven te roepen voor positief nieuws in de zorg. De Niek de Jong prijs wordt ter beschikking gesteld door de Stichting RVVZ, de Stichting Centraal Fonds Reserves Voormalige Vrijwillige Ziekenfondsverzekering. De Stichting is eind 1999 opgericht door zeventien zorgverzekeraars die in het verleden een vrijwillig ziekenfonds onder hun beheer hadden. In 1986 werd de vrijwillige ziekenfondsverzekering opgeheven. Een deel van de reserves die de ziekenfondsen in de loop der jaren opgebouwd, wordt beheerd en besteed door de Stichting RVVZ. Eén van de 'projecten' van de RVVZ is de jaarlijkse Niek de Jong-prijs van 10.000 euro.

Speech van Iris van Bennekom, voorzitter jury Niek de Jong prijs. Speech van voorzitter Wiegel.
Speech van oud directeur Niek de Jong.

Meer informatie over de stichting Anders Beleven op www.andersbeleven.nl.

Deel: ' 'Anders Beleven' wint Niek de Jong-prijs voor goed nieuws '
Lees ook