KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie---

Anita Lamsma Nederlands Kampioene Endurance

7-7-2002

ERMELO Het eerste Nederlands Kampioenschap Endurance van de KNHS is gewonnen door Anita Lamsma (Vriezenveen). Lamsma was de beste Nederlandse combinatie tijdens de uithoudingsproef van 166 kilometer met haar 11-jarige schimmel Salomo Djinti, een Arabische Volbloed. Tweede werd Yvonne van de Velde (Cherain, Bel) met Joy La Vie en Rose.

Het Nederlands Kampioenschap Endurance maakte deel uit van de Fasnatrail, een internationale endurancewedstrijd die plaatsvond op het KNHS-centrum in Ermelo. Onder zeer goede weersomstandigheden werden naast de 166 kilometer ook proeven van 107,5 en 134 kilometer verreden. De deelnemers, afkomstig uit heel Europa, gingen om 06.00 uur s ochtends van start. De 166-kilometer ruiters moesten uiterlijk om 10 voor elf s avonds binnen zijn.

Anita Lamsma bereikte met Salomo Djinti om 21.19 uur de finishlijn. Yvonne van de Velde deed dit met haar 13-jarige NRPS-vosmerrie om 22.47 uur.

Het was erg spannend wie de internationale wedstrijd zou winnen. Neus aan neus kwamen de nummers een en twee over de finish. De 166 kilometer werd uiteindelijk gewonnen door Julie Maden afkomstig uit Groot-Brittannië met de 13-jarige Arabier Bengal. Zij passeerde de finishlijn om 20.27.22. uur. Slechts éénhonderdste later (20.27.23 uur), behaalde Catriona Moon met de 12-jarige Connemara Wotan Rose Caili de tweede plaats.

In deze tak van sport staat het welzijn van het paard voorop. In totaal worden de paarden maar liefst acht keer gekeurd door een dierenarts. Tijdens de rit werden de paarden vijf keer gekeurd en verzorgd. Als de paarden niet fit genoeg zijn, worden ze uit de wedstrijd genomen. In totaal konden van de 22 starters op de 166 kilometer slechts zes mensen de rit uitrijden. Ook na de rit worden de paarden uitgebreid veterinair gekeurd. De dag na de rit wordt nogmaals bekeken of de paarden fit genoeg zijn voor het transport naar huis.

KNHS-directeur Co Berendsen reikte zondag het eerste KNHS-kampioenslint uit aan een zeer tevreden Anita Lamsma. Berendsen was zelf zeer betrokken bij het evenement en begeleidde Yvonne van de Velde zelfs te paard bij haar laatste kilometers. Van de Velde behaalde juist binnen de toegestane tijd de finishlijn.

De twee Nederlandse deelnemers hebben met deze, overigens zeer goed georganiseerde wedstrijd, aan de laatste internationale eisen voor de Wereldkampioenschappen in Jerez de la Frontera voldaan. Chef déquipe Rinus Jeremiasse zal een voordracht van ruiters doen aan de Topsport Commissie Endurance, waarna definitief besloten wordt wie in september naar Jerez afreizen.

Uitslagen van de 166, 134 en 107,5 kilometer en uitgebreide informatie over de Fasnatrail zie: www.fasnatrail.nl

Bron: KNHS / Christa van Duin

Deel: ' Anita Lamsma Nederlands Kampioene Endurance '
Lees ook