Wereld Natuur Fonds Nederland

Anniko's Wilde Wereldreizen

21 maart 2003

In Anniko's Wilde Wereldreizen reist Anniko van Santen de hele wereld af op zoek naar de mooiste dieren en unieke wildernissen. In de huidige serie helpt zij onder andere mee met een neushoorn-verhuizing in Zuid-Afrika en waadt ze 's nachts door een Surinaamse kreek op zoek naar kaaimannen. Ook de wilde wereld van de Galapagos-eilanden, Californië, Griekenland en Maleisië waar het Wereld Natuur Fonds verschillende natuurbeschermingsprojecten heeft, wordt in deze reeks opgezocht. Annikos Wilde Wereldreizen wordt vanaf 21 maart tien weken lang van 19.30 tot 20.00 uur uitgezonden door de AVRO via Nederland 2.

In de eerste aflevering gaat Anniko op ontdekkingsreis in een natuurparadijs dat met recht uniek genoemd kan worden: de Galapagos-eilanden. Een groot deel van de dieren die op deze eilanden leven, komt nergens anders ter wereld voor. Wereldberoemd zijn bijvoorbeeld de reuzenschildpad-den, maar Anniko komt ook oog in oog te staan met zeeleguanen. Anniko van Santen: Die zeeleguanen zijn echt fascinerend. Het lijken namelijk net prehistorische draken, dus je hebt het gevoel of je in een tijdmachine hebt gezeten als je omringd bent door ze. Van leguanen heb je altijd de indruk dat ze nogal sloom zijn, maar deze zeesoort, die dus alleen maar op de Galapagos voorkomt, kan echt heel gracieus zwemmen. We hebben ze zelfs kunnen filmen als ze onder water aan het eten zijn.

De Galapagos-eilanden, die zo'n 1000 kilometer ten westen van Ecuador liggen, hebben hun roem ook te danken aan de tamheid van de daar levende dieren. Door de geïsoleerde ligging van de eilanden zijn er geen grote roofdieren en daarom hebben dieren nauwelijks angst voor andere wezens. Anniko: Bij natuurfilmen ben je altijd gewend dat je je muisstil verdekt moet opstellen, en met een beetje geluk kun je dan wilde dieren filmen. Op de Galapagos is dat totaal anders. We konden op een gegeven moment onze boot niet aanleggen omdat de zeeleeuwen niet weg wilden gaan! Ook vogels blijven plompverloren zitten als je langs ze loopt. Dat geeft je heel erg het gevoel dat je echt in een dierenparadijs bent.

Hoewel de eilanden al jarenlang beschermd worden door strenge wetten, is ook dit gebied niet uit de gevarenzone. Al meer dan 40 jaar zet het Wereld Natuur Fonds zich in om deze eilandengroep te beschermen. Dit leidde in 1998 tot een wet die het belang van de eilanden en de dieren die er leven boven alles plaatst. Zo is maar 3an de eilanden toegankelijk voor mensen en dan nog niet eens het hele jaar. Overbevissing, aantasting door 'vreemde' dieren als geiten en honden zorgen voor grote problemen. Er dreigde echter een ecologische catastrofe toen in januari 2001 olietanker Jessica verging voor de kust van één van de eilanden. Wereldwijde hulp kwam snel op gang en gelukkig leek door gunstige wind de hoeveelheid aangespoelde olie minimaal te zijn. Pas nu blijkt dat de impact van de ramp toch ernstig is. Zo is 60an de populatie zeeleguanen op één van de eilanden verdwenen. Om de leguanen voor uitsterven te behoeden is het belangrijk dat hun leefgebied beschermd wordt. Het Wereld Natuur Fonds werkt hiervoor samen met de Equadoriaanse overheid en de internationale maritieme organisaties.

Anniko: Natuurlijk hebben we het in onze uitzending ook over de ramp en hoe kwetsbaar de Galapagos-eilanden zijn, maar we willen vooral laten zien hoe waanzinnig mooi het daar is. Zwarte lava-landschappen, felrode krabben, zeeleeuwenpups op een meter afstand, 'blue-footed boobies': de vogels met hun knalblauwe voeten. Die eilanden zijn echt van onschatbare waarde.

Uitzenddata bestemming:

21 maart: Galapagos (1)

28 maart: Galapagos (2)

4 april : Maleisië (1)

11 april: Maleisië (2)

18 april: Griekenland

25 april: Zuid-Afrika (1)

2 mei: Zuid-Afrika (2)

9 mei: Suriname

16 mei: Californië (1)

23 mei: Californië (2)

Vanaf 21 maart zendt de AVRO 10 weken lang Anniko's Wilde Wereldreizen uit, elke vrijdagavond, van 19.30 tot 20.00 uur op Nederland 2. Herhaling elke donderdag rond 15.30 uur op Nederland 1.

Deel: ' Anniko's Wilde Wereldreizen elke vrijdagavond op Nederland 2 '
Lees ook