Ministerie van Defensie


Persbericht

Luchtmacht organiseert oefening tegen ballistische raketten

DV/PB16/99
Den Haag, 17 maart 1999

De Koninklijke Luchtmacht houdt tot en met donderdag 25 maart, bij de Groep Geleide Wapens De Peel onder de naam "Joint Project Optic Windmill 4" (JPOW-4), een internationale oefening in het opsporen en vernietigen van ballistische raketten en kruisvluchtwapens. Aan de oefening wordt verder deelgenomen door Amerikaanse, Duitse, Engelse, Deense, Luxemburgse en Belgische militaire eenheden en civiele verdedigingsorganisaties en personeel van verschillende Europese NAVO-hoofdkwartieren en NAVO-eenheden. In totaal gaat het om ongeveer achthonderd militairen. In de onlangs gepubliceerde Hoofdlijnennotitie wordt aan de bestrijding van ballistische raketten, onder meer geschikt voor het verspreiden van massavernietigingswapens, grote prioriteit toegekend.

In JPOW-4 worden alle aspecten van "Theater Missile Defense" beoefend, waarbij het onder meer gaat om luchtverdediging met Patriot-raketten. Verder worden zogenoemde "counter force operations" beoefend: het opsporen en vernietigen van lanceerinrichtingen voor ballistische raketten in vijandelijk gebied. Deze taak wordt uitgevoerd door jachtbommenwerpers zoals de F-16.

Net als bij eerdere JPOW-oefeningen heeft de Koninklijke Luchtmacht de oefening georganiseerd in samenwerking met ondermeer de "United States Ballistic Missile Defense Organisation" en het "United States Army Space and Missile Defense Command". In het kader van hun bijdrage vaardigen de Verenigde Staten verschillende geavanceerde systemen af naar De Peel, zoals de zogenoemde "Theater Missile Defense Coordination Cell" en een "Joint Tactical Ground Station". Daar waar het laatste systeem - van belang voor de verspreiding van informatie - speciaal voor de oefening door de Amerikaanse luchtmacht is ingevlogen, vervult het eerste een sleutelrol bij de uitvoering van de verschillende aspecten van "Theater Missile Defense". Zo kan deze coördinatiecel binnen enkele minuten met grote precisie aangeven vanaf welke positie de afgevuurde ballistische raket werd gelanceerd - van belang voor de tegenaanval met bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen - en waar de raket zal neerkomen.

De Koninklijk Luchtmacht doet aan JPOW-4 mee met Patriot- en Hawk geleide wapens, commando- en gevechtsleidingsapparatuur alsmede F-16 jachtbommenwerpers en Apache-gevechtshelikopters. De Koninklijke Marine neemt aan de oefening deel met twee gesimuleerde luchtverdedigingsfregatten.

Deel: ' Anti-raketoefening NAVO Luchtmachten in De Peel '
Lees ook