24-05-2013 LaMilCo Adviesbureau heeft haar oorspronkelijke persbericht “Antibioticakuur afmaken”: waarom eigenlijk? vervangen door een verwijzing naar het officiele persbericht over de promotie van de Rijksuniversiteit Groningen waarin de onderzoeksconclusies van de promovendus beter worden weergegeven. (red. Nieuwsbank).


"Antibioticakuur afmaken": waarom eigenlijk?


Verkeerd en te lang gebruik antibiotica kan resistentie juist bevorderen

GRONINGEN, 20130524 -- Antibiotica worden vaak te pas en te onpas voorgeschreven, vooral voor kinderen. Daarbij wordt steevast geadviseerd om de kuur af te maken. Waarom eigenlijk? In veel gevallen gaat het om een virale infectie zodat antibiotica sowieso geen effect heeft. Wanneer het wel een bacteriële infectie betreft wordt deze snel de kop ingedrukt en is een lange kuur niet nodig. Het idee dat een niet afgemaakte kuur resistentie zou bevorderen is inmiddels achterhaald, dit is alleen aangetoond voor tuberculosebacteriën. Het onnodig (blijven) gebruiken van antibiotica werkt resistentie juist in de hand, zoals ook is aangetoond in de intensieve veehouderij.

Zie

Antibioticagebruik bij Nederlandse kinderen kan veiliger

http://www.rug.nl/news-and-events/promotion-inauguration/2013/promotie-mw.-j.-de-jong_-antibiotics-in-children.-pharmacoepidemiological_-practical_-social-and-environmental-perspectives-in-the-netherlands

Zie voor meer informatie:

http://www.rug.nl/news-and-events/promotion-inauguration/latest

http://dissertations.ub.rug.nl/FILES/faculties/science/2013/j.de.jong/antibiotics_use_in_children_digitaal.pdf


Deel: ' “Antibioticakuur afmaken” waarom eigenlijk? '


Lees ook