Gemeente Antwerpen

Napoleonkaai, nieuw uitzicht met standbeeld van Jan Van Rijswijck

De vzw Imago Facinoris Liberalis heeft zich voorgenomen om Jan Cornelis Van Rijswijck te herdenken en wil een standbeeld laten oprichten ter herinnering aan deze prominente Antwerpse burgemeester (1853-1906).

Na een wedstrijd heeft de commissie Beeld in de Stad de uitvoering van het standbeeld in hoogwaardig brons toevertrouwd aan kunstenaar Tom Frantzen uit Watermaal-Bosvoorde.

De sculptuur zal een vaste plaats krijgen op de hoek van de Oostkaai met het Verbindingsdok. Dit is de meest geschikte en de meest symbolische plaats om een monument voor Jan Van Rijswijck op te richten. Deze locatie vormt immers de grens van de haven met de stad, waar de oude dokken het zicht domineren en van waaruit de haven groeide tot een wereldhaven.

De vzw betaalt de kosten voor het standbeeld en vraagt of de stad een tussenkomst kan voorzien in de kosten voor de sokkel.

Het college heeft beslist hier op in te gaan.

De omvang van de stadstussenkomst zal ongeveer 450.000 BEF bedragen. Dat is het bedrag dat normaal voorzien wordt als tussenkomst voor de sokkel van een standbeeld.

laatst bijgewerkt op 19 maart 1999 - bedrijfseenheid informatie en districtswerking van de stad Antwerpen - e-mail: info@antwerpen.be

Deel: ' Antwerpse Napoleonkaai krijgt standbeeld Jan Van Rijswijck '
Lees ook