PERSBERICHT - 21 JULI 1999

ANVR geeft informatie over het reizen rond de jaarwisseling

Nederlanders die vanaf volgende week een reis boeken rond de jaarwisseling of in januari, krijgen bij het reisbureau een informatieve folder over wat zij in verband met de `millennium bug' kunnen verwachten. Het advies aan de reizigers: `Boek uw vakantie of zakenreis maar houdt rekening met ongemakken'. De folder is uitgegeven door het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR).

Deze folder, die de eerste is van een aantal voorlichtingsactiviteiten met als thema reizen rond de jaarwisseling, heeft vooral tot doel om de passagiers zich bewust te laten worden van de problemen die zich kunnen voordoen als gevolg van het `millennium- of datum-probleem'. Door het gebruik van twee cijfers om het jaartal aan te duiden, kan een computer in 2000 ('00') van slag raken.

Moeilijk in te schatten
ANVR-directeur Peter Paul van der Kaaij, voorzitter van een speciale Millennium Taskforce waarin vertegenwoordigers van de reiswereld zitting hebben, geeft aan dat het om een moeilijk in te schatten probleem gaat.

"Hoewel nu in Nederland steeds vaker te horen is dat het probleem hier wel onder controle is, blijft er ook voor ons land onzekerheid bestaan. We hebben inzicht in het feit dat in landen als de Verenigde Staten, Engeland en de Scandinavische landen net als in ons land vroeg genoeg is begonnen met de aanpak van het millenniumprobleem. Maar van veel andere landen kan dat nu nog niet worden gezegd."

Elektriciteit

In de folder wijst het ANVR op het feit dat als de elektriciteit in een land uitvalt, mensen rekening moeten houden met feit dat zaken als liften en elektrische deuren niet meer werken en dat pin-automaten tijdelijk buiten werking kunnen zijn. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen laten in de folder weten er vanuit te gaan rond de jaarwisseling gewoon te vliegen, maar dat zij niet volledig kunnen uitsluiten dat er zich vertragingen of een afwijkende service zullen voordoen.

Op de reis-en annuleringsverzekeringen zijn rond deze periode geen specifieke regels van toepassing.

In het vroege najaar zal het ANVR ook een Internetsite openen waarop actuele informatie kan worden verkregen en bovendien kan de reiziger terecht op enkele algemene pagina's van RTL-txt (pagina 502). Verder wordt verwezen naar het ANVR-reisbureau.

Zusterorganisaties
Van der Kaaij: "We staan in nauw contact met onze zusterorganisaties in onder meer Engeland en Amerika. Onze leden, zoals enkele grotere touroperators zullen ook zelf proberen zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de internationale ontwikkelingen. We zullen volgen wat mensen her en der kunnen verwachten en dat zo verantwoord mogelijk doorgeven. Voor persoonlijke informatie kan men natuurlijk ook terecht bij het reisbureau."

Deel: ' ANVR geeft informatie over millenniumprobleem '
Lees ook