AO uitgave over Aids: Strijd tussen mens en virus

Wereldwijd zijn veertig miljoen mensen besmet met HIV, van wie 29 miljoen in Afrika. Tijdens de World Summit van de verenigde Naties die van 14-16 september 2005 in New York plaatsvond nam de plenaire vergadering een besluit aan waarin werd besloten tot opschaling van de strijd tegen HIV/aids. Met goede reden! Als er niets verandert, raken voor 2010 nog eens 45 miljoen mensen besmet, met name in de voormalige Sovjet-Unie, China en India.

In de Derde Wereld hebben vijf tot zes miljoen mensen aidsremmers nodig, maar slechts 300.000 krijgen ze - een derde van hen in Brazili. Ruim vier miljoen van deze patinten wonen in zuidelijk Afrika, waar maar 50.000 mensen de medicijnen krijgen. De Algemene Vergadering van de VN heeft zich ten doel gesteld ervoor te zorgen, dat miljoenen mensen in ontwikkelingslanden aidsremmers krijgen en dat de epidemie in 2015 tot stilstand wordt gebracht. Die doelen zijn nog steeds te halen, maar daarvoor is meer geld en veel meer politieke wil nodig dan de wereld nu aan de dag legt.

De nieuwste uitgave van AO (Actuele Onderwerpen) gaat over deze nog jonge, gruwelijke ziekte, die blijvend in ons vizier moet zijn. Wereldwijd verspreid, (nog) niet te genezen, in haar slepende gruwelijkheid murw makend.
Toch zijn er successen te noemen, bijvoorbeeld in Senegal, waar de regering een verbond sloot met de 260 belangrijkste Islamitische geestelijken, die verklaarden dat aids geen straf van God is.
Ben Claessens analyseert in dit AO de situatie: hoe staat het met het onderzoek, hoe is het per land, wat zijn de lichtpuntjes?

Het AO 'Aids: Strijd tussen mens en virus' (ISBN 90-8587-018-6) is te bestellen voor 3,25 excl. verzendkosten bij AO, via de website: www.actueleonderwerpen.nl of bel 0320-286962. De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.

Eerder verschenen boekjes in dezelfde categorie zijn o.a.: AO 2410 'Aids in ontwikkelingslanden' en AO 2150 'Aids',


Foto: Een moeder aan het bed van haar aan aids stervende zoon, Papoea Nieuw Guinea. Reuters/WFA
klik hier om dit plaatje te downloaden voor publicatie


ISBN 90-8587-018-6
Klik hier om het boekje te bestellen of het plaatje te downloaden (vrij voor publicatie). Voor webmasters is er een AO-partnerprogramma.


Uitgeverij AO (Actuele Onderwerpen) B.V.
Uitgeverij AO brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een verassend en actueel onderwerp.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl

Deel: ' AO uitgave over Aids Strijd tussen mens en virus '


Lees ook