Apple Health als leider in de digitale zorgrevolutie


AMSTERDAM, 20141223 -- Het jaar 2014 is bijna ten einde en 2015 is in zicht. Wat zijn de verwachtingen voor 2015 als we kijken naar de gezondheidszorg? De laatste tijd lijken de ontwikkelingen rondom digitale zorg of M-Health steeds sneller te gaan. Wat bracht 2014 ons? En wat kunnen we in 2015 verwachten?

Apple Health

2014 was het jaar van de introductie van iOS8. Eén van de opvallendste features van iOS8 is Health. Dit is één overzichtelijke app in iOS 8 dat alle fitness- en gezondheidsaccessoires en apps samenbrengt. Met Health is het dus mogelijk om allerlei metingen samen te brengen: van verbrande calorieën tot je vetpercentage.

Health is het perfecte voorbeeld van de nieuwe ontwikkelingen die spelen in de zorg. Steeds meer controle komt bij de patiënt te liggen, en we beschikken over steeds meer informatie. Apple lijkt zich daarin als leider te profileren. Uiteraard gaat het hiermee de concurrentie aan net Google, dat in 2014 Google Fit lanceerde. 2015 zal uitwijzen welk bedrijf hierin het meeste succes heeft.

Het aantal verbrande calorieën, je hartslagmeting, je slaapgedrag en je sportactiviteiten: Health bundelt al deze gegevens in een overzichtelijke app die je altijd bij de hand hebt. Apple wil zelfs nog verder gaan om medicijnen en medische uitslagen toe te voegen.

Emergency card

Nog een mooie functie van Apple Health is de emergency card. Hierop kan je jouw belangrijke gezondheidsinformatie noteren zoals bloedgroep en allergieën. Deze gegevens zijn vanaf je lockscreen te bereiken, dus een pincode voor je telefoon is niet nodig. Bij een hartaanval of ander noodgeval hebben hulpverleners zo direct toegang tot de informatie die ze over jou nodig hebben.

HealthKit

Speciaal gericht op Health heeft Apple HealthKit ontwikkeld. Dit is een ontwikkelaarskit die gebruikt kan worden om apps en accessoires geschikt te maken voor Health. Daarnaast is dankzij HealthKit het mogelijk om data uit te wisselen tussen verschillende apps. Health is dus eigenlijk de perfecte integratie tussen losse apps. Apple heeft in samenwerking met de Amerikaanse Mayo Clinic en het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen HealthKit ontwikkeld. In deze lijst staat een groot aantal apps dat geschikt is om gebruik te maken van Health.

Controle gaat naar patiënten

Hoeveel stappen zet ik op een dag en voldoe ik daarmee aan de norm? Zit ik op schema om mijn streefgewicht te halen? Heb ik een gezond vetpercentage? Hoe is mijn hartslag en mijn bloeddruk? Het wordt steeds normaler dat je telefoon die antwoorden geeft in plaats van je huisarts.

Health stelt je namelijk ook in staat om je huisarts te waarschuwen. Signaleert de app belangrijke afwijkingen? Dan wordt je huisarts gewaarschuwd en moet je wellicht langskomen voor nader onderzoek.

Huisartsen gaan dus minder bezocht worden voor controlebezoeken, maar alleen als er daadwerkelijk iets aan de hand is. Bovendien wordt de kennis van patiënten steeds groter.

Bezwaren tegen Health

Lang niet alle artsen zitten nog op deze ontwikkelingen te wachten. Bovendien zijn er nog veel sceptici. Hoe betrouwbaar zijn deze digitale middelen? Hoe zit het met mijn privacy? Kan ik Apple wel vertrouwen met deze gegevens? Het is ook niet gek dat de medische wereld deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Hoe bedreigend zijn deze ontwikkelingen?

Lucien Engelen (Radboud Nijmegen) geeft aan dat we niet bang hoeven te zijn voor Apple: “Ik heb liever dat zo’n grote partij het doet dan een cowboy om de hoek. Apple heeft zich gecommitteerd aan Amerikaanse richtlijnen. Die stellen dat een bloeddruk een bloeddruk is en geen overdruk, maar zijn ook streng qua privacy. Daar gaat Apple zijn hoofd niet aan stoten. Bovendien: Apple zelf gaat geen zorg leveren, maar speelt het door aan zorginstanties.”

Wat gaat 2015 ons bieden?

Het is duidelijk dat Apple zich steeds nadrukkelijk gaat begeven in de digitale zorg. Maar Apple Health is niet de enige innovatie als het gaat om mobile health. In 2015 zullen deze innovaties alleen maar toenemen. De digitale zorg zal steeds belangrijker worden. We gaan niet meer naar de huisarts toe om te vragen wat er met ons aan de hand is, we gaan naar de huisarts toe met de mededeling wat er aan de hand is.

Wat zijn meer innovaties?  Dit artikel geeft 5 voorbeelden van apps die invloed gaan hebben op de medische sector. Ook het aantal apps voor Health zal alleen maar toenemen.

Ook de integratie tussen gezondheid-apps en de smartwatch zal in 2015 toenemen. Het gebruik van smartwatches in 2014 is nog zeer beperkt. 2015 kan weleens het jaar worden waarin dit definitief doorbreekt. Gezondheid-sapps zijn perfect geschikt voor de smartwatch. Dat deze combinatie goed gaat werken lijkt een reële verwachting. Dit artikel gaat in op de mogelijkheden van integratie tussen de smartwatch en gezondheid.

Ook onderzoeksbureau Gartner doet een voorspelling over E-health. Volgens Gartner zal de levensverwachting in ontwikkelde landen in 2020 met een half jaar zijn gestegen dankzij de toenemende adoptie van online en mobiele technologie voor zorg, gezondheid en welzijn. Gartner verwacht dat mobiele devices voor artsen de toegang tot patiëntinformatie aanzienlijk gaat vereenvoudigen en zorgkosten beperken.

We lijken dus nog maar aan het begin te staan van de digitale zorgrevolutie. 2014 was daarin een belangrijk jaar waarin Apple Health en Google Fit de norm lijken te worden. De ontwikkeling rondom smartwatches zal ook in 2015 steeds sneller gaan. Ik ben benieuwd waar we eind 2015 staan.


Deel: ' Apple Health als leider in de digitale zorgrevolutie '
Lees ook