Apple Benelux

Apple kondigt iTunes 3 aan

Nu met revolutionaire slimme afspeellijsten, Audible.com en geluidscontrole

Bunnik, 18 juli 2002 - Apple heeft gisteren iTunes 3 aangekondigd, de nieuwe versie van de bekroonde digitale-muziekprogrammatuur voor de Mac. Deze versie is voorzien van slimme afspeellijsten, een baanbrekende nieuwe manier om naar muziek te luisteren. iTunes 3 bevat tevens tal van andere nieuwe functies, waaronder een geluidscontrolefunctie voor een consistent afspeelvolume en ondersteuning voor gesproken boeken van Audible.com. Sinds de introductie van iTunes zijn al meer dan 14 miljoen exemplaren verspreid. iTunes kan door alle klanten van Mac OS X gratis worden gedownload en zal worden geleverd bij iPod, de digitale-muziekspeler van Apple.

Slimme afspeellijsten zijn afspeellijsten waarin nummers automatisch en dynamisch worden bijgewerkt op basis van een aantal eenvoudig regels die de gebruiker zelf kan instellen. Als een gebruiker bijvoorbeeld heeft opgegeven dat een slimme afspeellijst elk nummer van een bepaalde artiest moet bevatten en vervolgens nieuwe nummers van deze artiest toevoegt aan de muziekbibliotheek van iTunes, worden de nieuwe nummers automatisch opgenomen in de afspeellijst. Een gebruiker kan ook opgeven dat een slimme afspeellijst de 25 meest beluisterde nummers moet bevatten; dit wordt dynamisch geselecteerd op basis van het aantal keren dat nummers in de iTunes-bibliotheek zijn afgespeeld.

"iTunes 3 met slimme afspeellijsten is een belangrijke stap vooruit in de digitale-muziekrevolutie", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "iTunes 3 en iPod zijn toonaangevende producten en bieden de meest gebruikersvriendelijke en geavanceerde digitale-muziekoplossing van dit moment."

iTunes was de eerste digitale jukeboxprogrammatuur met een schitterende gebruikersinterface die tal van mogelijkheden heel eenvoudig maakte, zoals het beheer van digitale muziek, het coderen van mp3's, het samenstellen van afspeellijsten, het branden van eigen cd's en het opslaan van een complete muziekverzameling op een Macintosh computer. Omdat iTunes volledig is afgestemd op de iPod, kunnen Mac-gebruikers hun volledige digitale-muziekverzameling snel en gemakkelijk kopiëren naar hun iPod, waarbij het overzetten van een cd slechts 10 seconden duurt.

Met behulp van de slimme afspeellijsten in iTunes 3 kunnen klanten automatisch mixen maken van hun favoriete nummers uit de muziekbibliotheek, op basis van een willekeurig criterium: artiest, genre, aantal keren dat een nummer is afgespeeld, datum, enzovoort. Deze mixen worden dynamisch gewijzigd en uitgebreid wanneer de muziekbibliotheek van de gebruiker groter wordt. De slimme afspeellijsten kunnen bovendien worden gebruikt in combinatie met de nieuwe beoordelingsvoorziening van iTunes, waarmee gebruikers een beoordeling kunnen toekennen aan hun favoriete muziek. Daardoor is het mogelijk om alle favoriete nummers automatisch te laten toevoegen aan een slimme afspeellijst, die vervolgens op de Mac of iPod kan worden afgespeeld.

Dankzij de ondersteuning voor Audible-materiaal kunnen Mac-gebruikers via iTunes 3 luisteren naar een groot aantal geluidsbestanden op het internet. Via Audible.com kunnen klanten kiezen uit meer dan 4.500 gesproken boeken en 14.000 andere geluidsbestanden, waaronder nationale bestsellers, klassiekers en het belangrijkste nieuws uit diverse kranten. Met iTunes 3 en een iPod kunnen Mac-gebruikers Audible-bestanden beluisteren wanneer ze maar willen. Zowel iTunes 3 als iPod ondersteunt bovendien de geluidscontrolefunctie waarmee het volume van nummers automatisch wordt aangepast.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iTunes 3 vereist Mac OS X versie 10.1.4 of hoger en is nu beschikbaar als gratis download via www.apple.com/nl/itunes.

© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo en Macintosh zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr

Deel: ' Apple kondigt iTunes 3 aan '
Lees ook