Apple Benelux

Apple onthult nieuwe Power Mac G4 en nieuwe iMac-serie en geeft een voorproefje van Mac OS X versie 10.1 en iDVD 2

Bunnik, 18 juli 2001 - Tijdens de keynote op de Macworld Expo in New York heeft Apple een krachtige nieuwe Power Mac G4-serie geïntroduceerd met een PowerPC-processor van 733 of 867 MHz, of een Power Mac G4 met twee processors van 800 MHz. Daarnaast lanceerde Apple snellere iMac-computers tegen vlijmscherpe prijzen én met een aantrekkelijke software-bundel voor de Europese markt. Ten slotte gaf Apple ook een voorproefje van versie 10.1 van Mac OS X en iDVD 2 voor Mac OS X.

De nieuwe Power Mac G4-modellen zijn uiterst snel, bieden volop uitbreidingsmogelijkheden en zijn zeer interessant voor digitale media. De modellen zijn voorzien van een PowerPC G4-processor van 733 of 867 MHz of van twee processors van 800 MHz. De revolutionaire SuperDrive van Apple, een gecombineerde cd-rw/dvd-r-speler, is nu in de Power Mac G4 beschikbaar vanaf fl 6490 exclusief btw., 25 procent goedkoper dan voorheen. Met de geïnstalleerde iDVD-programmatuur of het optionele programma DVD Studio Pro kunnen Power Mac G4-gebruikers professionele dvd's maken die in elke standaard-dvd-speler kunnen worden afgespeeld.

's Werelds beste én fraaiste multimediacomputer, de iMac, is nu nog aantrekkelijker dankzij de nieuwe reeks iMac-modellen met een PowerPC G3-processor tot maar liefst 700 MHz. Het instapmodel van de nieuwe iMac, beschikbaar in Indigo-blauw, blijft fl 2690 inclusief btw. Drie nieuwe iMac-modellen zijn aan de reeks toegevoegd, voorzien van een cd-rw-speler met sleuf, meer geheugen en met een grotere harde schijf (fl 3490, fl 4290 of fl 4690 inclusief btw voor het duurste én beste model). Op alle nieuwe iMacs, die verkrijgbaar zijn in de populaire iMac-kleuren Indigo, Snow of Graphite, is nu ook Mac OS X geïnstalleerd. Bovendien is op iedere iMac het programma iTunes standaard geïnstalleerd, waarmee gebruikers hun favoriete nummers kunnen importeren en comprimeren in MP3-structuur en zelfs hun eigen muziek-cd's kunnen samenstellen (met uitzondering van het instapmodel, dat is uitgerust met cd-rom). Dankzij de grotere harde schijf tot 60 GB, RAM-geheugen tot 256 MB en iMovie 2, de programmatuur voor de bewerking van digitale video, is de nieuwe iMac dé computer bij uitstek voor een eenvoudige bewerking en montage van digitaal beeldmateriaal.

Voor de Europese markt lanceert Apple tot 30 september overigens een speciale software-bundel bij elke iMac met CD-RW (vanaf fl 3490). Deze softwarebundel, ter waarde van minstens fl 750, omvat 10 extra titels zoals SIM City 3000, Tomb Raider, Escape from Monkey island enz., aanvullend op het wereldwijde standaard software-aanbod op de iMac.

Versie 10.1 van Mac OS X is de eerste bijgewerkte versie van het nieuwe, op UNIX gebaseerde besturingssysteem van Apple. Deze versie is nu nog sneller, zodat programma's, menu's en vensters verbazingwekkend snel worden geopend. De verbeterde Aqua-interface is voorzien van een verplaatsbaar Dock, dat aan de rechter-, linker- of onderkant van het scherm kan worden geplaatst. Versie 10.1 van Mac OS X is bovendien de ultieme digitale hub.
Gebruikers kunnen met behulp van het programma iTunes hun eigen muziek-cd's branden, vanuit de Finder gegevens-cd's branden, films maken met iMovie 2, dvd's afspelen met Apple DVD Player en hun eigen dvd's maken met de iDVD-programmatuur.

Versie 10.1 van Mac OS X is vanaf september beschikbaar en wordt ondersteund door meer dan duizend programma's van andere fabrikanten. Vooraanstaande ontwikkelaars, zoals Adobe, Aspyr, Alias|Wavefront, Blizzard, Connectix, FileMaker, IBM, Microsoft, Quark en WorldBook, hebben vandaag op Macworld programma's getoond die speciaal voor Mac OS X zijn ontwikkeld.

Met iDVD 2 (beschikbaar vanaf september) voor versie 10.1 van Mac OS X heeft Apple haar leidende positie op het gebied van dvd-authoring bevestigd. Dankzij deze gebruikersvriendelijke, nieuwe programmatuur kunnen gebruikers met krachtige videomenu's professionele dvd's maken die in de meeste standaard-dvd-spelers kunnen worden afgespeeld. Dit alles volgt slechts enkele maanden na de lancering van de SuperDrive, de gecombineerde cd-rw/dvd-r-speler van Apple, en de introductie van de iDVD-programmatuur in januari.

Van alle nieuwe producten van Apple zijn foto's in hoge resolutie beschikbaar op www.apple.com/pr

© 2001 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Aqua, DVD Studio Pro, Finder, iMac, iMovie, Power Mac en SuperDrive zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars en worden bij deze erkend.

Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: https://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: https://www.apple.com/nl

Voor persberichten van Apple Benelux: https://www.apple.com/nl/pr

Deel: ' Apple onthult nieuwe Power Mac G4 en nieuwe iMac-serie '
Lees ook