Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple presenteert de snelste en voordeligste
Power Mac-serie aller tijden

FireWire 800 en nieuwe, geavanceerde opties voor draadloos netwerken

Bunnik, 28 januari 2003 - Apple kondigt vandaag de snelste en voordeligste Power Mac G4-computers aan, die naar keuze leverbaar zijn met één 1-GHz, twee 1,25-GHz of twee 1,42-GHz PowerPC G4-processors. De adviesprijzen liggen tussen 1.499 euro en 2.799 euro exclusief BTW. De nieuwe Power Mac-computers zijn voorzien van FireWire 800 en voorbereid voor draadloos netwerken via 54-Mbps AirPort Extreme en Bluetooth.

Apple onthult vandaag tevens de verbluffende, nieuwe 20-inch Cinema Display met een adviesprijs van slechts 1.399 euro exclusief BTW, en kondigt verder aanzienlijke prijsverlagingen aan voor de gehele serie flat-panelbeeldschermen.

"Met het krachtige model met twee 1,25-GHz processors voor slechts 2.099 euro exclusief BTW en de nieuwe 20-inch Cinema Display voor slechts 1.399 euro exclusief BTW krijgen professionele klanten van Apple ongelooflijk veel waar voor hun geld", aldus Greg Joswiak, vice president Hardware Product Marketing van Apple. "Met FireWire 800 en ondersteuning voor AirPort Extreme en Bluetooth is de nieuwe Power Mac het ultieme systeem voor professionals die zich bezighouden met digitaal materiaal."

De nieuwe Power Mac G4-serie heeft een geavanceerde, op de Xserve van Apple gebaseerde architectuur en een DDR-L3-cache van 2 MB (Double Data Rate) met een snelheid van 333 MHz. Hierdoor maken de nieuwe Power Macs optimaal gebruik van het op UNIX gebaseerde Mac OS X versie 10.2 van Apple, dat mogelijkheden biedt voor symmetrische multiprocessing. Hierdoor kan een ongelooflijke snelheid van maar liefst 21 gigaflop (21 miljard drijvende-kommaberekeningen per seconde) worden bereikt.

De Power Mac G4 biedt tal van uitbreidingsmogelijkheden dankzij vijf sleuven, waaronder vier vrije, zeer snelle 64-bits 33-MHz PCI-sleuven, en twee externe uitbreidingsnissen voor optische-schijfeenheden. Het topmodel bevat standaard de SuperDrive (dvd-r/cd-rw) voor het branden en afspelen van dvd's en cd's. Met deze eenheid kunnen klanten tot twee keer zo snel dvd's, cd-r's en cd-rw's branden als voorheen. Ook met de nieuwe, snelle gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid voor het afspelen van dvd's en het branden van cd's kunnen klanten tot twee keer zo snel cd-r's branden als met de eerdere modellen. De Power Mac G4 is voorzien van vier 3,5-inch uitbreidingsnissen voor harde schijven. In een daarvan is een 7200-rpm Ultra ATA/100 harde schijf van 60, 80 of 120 GB geïnstalleerd. Bovendien kunnen klanten nu zelfs een schijf van 180 GB bestellen.

De nieuwe Power Mac G4 bevat verder een supersnelle FireWire 800-poort, de nieuwe, snelle seriële interface, plus twee FireWire 400-poorten en vier USB 1.1-poorten. Voorts is de nieuwe Power Mac-serie voorzien van een speciale AGP 4x-sleuf met een ATI Radeon 9000 Pro- of de NVIDIA GeForce4 MX-videokaart, beide met 64 MB DDR SDRAM-videogeheugen en ondersteuning voor twee beeldschermen. Als maatwerkoptie zijn ook een NVIDIA GeForce4 Titanium- en een ATI Radeon 9700 Pro-videokaart beschikbaar, beide met 128 MB DDR SDRAM. De ATI Radeon 9700 Pro-videokaart is met een architectuur van acht pijpleidingen voor pixelrendering (een primeur voor de branche) de toonaangevende videokaart in de industrie.

De nieuwe Power Mac G4-serie biedt de nieuwste snufjes op communicatiegebied met ondersteuning voor het ultrasnelle AirPort Extreme, dat is gebaseerd op de draadloze 54-Mbps 802.11g-netwerktechnologie en een snelheid biedt die tot vijf keer zo hoog ligt als die van oudere draadloze technologieën. Verder kunnen klanten een geïntegreerde Bluetooth-voorziening bestellen, zodat ze draadloos verbinding kunnen maken met apparaten die geschikt zijn voor Bluetooth, zoals mobiele telefoons en organizers. Met behulp van de meegeleverde iSync-programmatuur van Apple kunnen klanten automatisch de adresboek- en agendagegevens op hun Macintosh computer en hun voor Bluetooth geschikte telefoon synchroniseren. Verder bevat de Power Mac G4-serie een ingebouwde 10/100/1000BASE-T Ethernet-voorziening voor zeer snelle Ethernet-prestaties.

Elke nieuwe Power Mac G4 wordt standaard geleverd met de iLife-programmatuur van Apple, een pakket bekroonde programma's dat bestaat uit iTunes 3 voor het beheer van digitale muziek, iPhoto 2 voor het beheren en uitwisselen van digitale foto's, iMovie 3 voor het maken van digitale films en iDVD 3 voor het samenstellen en branden van dvd's (alleen geleverd bij modellen met een SuperDrive). De Power Mac-serie bevat verder een waardevol pakket met professionele programma's en productiviteitsprogramma's, waaronder FileMaker Pro Trial, Microsoft Internet Explorer, Acrobat Reader, Art Directors Toolkit, FAXstf, GraphicConverter, OmniGraffle, OmniOutliner en Developer Tools.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De Power Mac G4-modellen met één 1-GHz processor (adviesprijs 1.499 euro excl. BTW) en met twee 1,25-GHz processors (adviesprijs 2.099 euro excl. BTW) zijn per direct verkrijgbaar. De Power Mac G4 met twee 1,42-GHz processors (adviesprijs 2.799 euro excl. BTW) is begin volgende maand verkrijgbaar. Alle nieuwe Power Mac G4-computers zijn te verkrijgen via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers.

De Power Mac G4 kan tevens als maatwerkconfiguratie (build-to-order, BTO) worden besteld bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore). Enkele opties zijn een tweede gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid, geheugenuitbreiding tot 2 GB DDR SDRAM, ATA-opslagcapaciteit tot 720 GB, een AirPort Extreme-basisstation en een AirPort Extreme-kaart, Bluetooth, een iSub en SoundSticks van Harman Kardon en Apple Pro Speakers. Lege standaard-dvd-r-schijven van 4,7 GB zijn per vijf stuks verkrijgbaar bij de Apple Store voor een adviesprijs vanaf 15 euro exclusief BTW. Een overzicht van compatibele dvd-spelers is te vinden op www.apple.com/dvd/compatibility.

© 2003 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Power Mac, FireWire, AirPort, Apple Cinema Display, Xserve, SuperDrive, iLife, iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD en Apple Store zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

# # #

Deel: ' Apple presenteert snelste Power Mac-serie aller tijden '
Lees ook