•
Apple Update
5/99

De Apple Update bevat samenvattingen van recente Apple persberichten en informatie over lokale marketingactiviteiten.

Apple Worldwide Developer Conference
De jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) is dit jaar door een recordaantal van ruim 2500 software-ontwikkelaars bijgewoond. Dit is ruim 43% meer dan vorig jaar. Tijdens zijn keynote-presentatie maakte Steve Jobs melding van een ander record: in de afgelopen twaalf maanden zijn er meer dan 3100 nieuwe of verbeterde Macintosh programma's aangekondigd. Tijdens de WWDC heeft Apple diverse nieuwe producten aangekondigd, zoals Mac OS 8.6 en de nieuwe PowerBook G3. Ook werden de jaarlijkse Apple Design Awards uitgereikt. (Zie voor meer informatie ook de rest van deze update.)

Apple introduceert Mac OS 8.6
Tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) heeft Apple Mac OS 8.6 geïntroduceerd. De Amerikaanse versie van Mac OS 8.6, een gratis update voor gebruikers van Mac OS 8.5, kan inmiddels worden gedownload via www.apple.com/macos. De Nederlandstalige versie komt naar verwachting binnen 6 tot 12 weken beschikbaar. De belangrijkste nieuwe kenmerken van Mac OS 8.6 zijn:

… Een bijgewerkte versie van Sherlock, de persoonlijke speurder die in Mac OS 8.5 werd geïntroduceerd, met meer dan 25 plug-ins waarmee populaire websites als CNN Interactive, CNET, Amazon.com, Barnes and Noble, Music Boulevard en Rolling Stone bijzonder snel kunnen worden doorzocht en waarmee Internet-zoeksites als Alta Vista, Excite, HotBot, Infoseek en Lycos kunnen worden benaderd. En met de "zoek op inhoud"-voorziening van Sherlock kan nu ook worden gezocht in PDF- en HTML-bestanden op harde schijven.
… Geavanceerde stroombeheertechnologieën waarmee de gebruiksduur van PowerBook-batterijen op PowerBook-computers met meer dan een uur wordt verlengd.
… Ondersteuning voor een groot aantal IRDA-geschikte mobiele telefoons van Nokia en Ericsson, waarmee PowerBook-gebruikers via hun mobiele telefoon e-mail kunnen ophalen en het Internet kunnen benaderen (dit vereist een compatibele PowerBook, een mobiele telefoon en een abonnement bij een Internet-aanbieder).
… Verbeterde USB- en FireWire-integratie voor superieure plug-en-play en ondersteuning voor de nieuwste USB- en FireWire-randapparatuur.
… Ondersteuning voor dvd-ramschijven, zodat gebruikers met behulp van deze nieuwe standaard grote hoeveelheden informatie kunnen bewaren en toegankelijk kunnen maken.
… Verbeterde ondersteuning voor spelprogramma's dankzij de integratie van de Game Sprockets-technologie van Apple, de basis voor een groot aantal populaire Macintosh spelprogramma's.
… Mac OS Runtime for Java (MRJ) 2.1.1, de meest recente versie van de Java Virtual Machine van Apple, die Java-programmatuur tot vijfmaal sneller* uitvoert en ondersteuning biedt voor JDK 1.1.7.
… AppleScript 1.3.7, met scriptbare toegang tot Internet zodat Macintosh gebruikers informatie en gegevens automatisch kunnen up- en downloaden. Tevens biedt deze versie de mogelijkheid om AppleScripts op een vooraf bepaald tijdstip te laten uitvoeren, zodat ze worden geactiveerd op een tijdstip waarop de computer niet wordt bediend.
… ColorSync 2.6.1, dat grotere automatiseringsmogelijkheden biedt via verbeterde AppleScript-integratie, eenvoudige configuratie van ColorSync-profielen en CMM-selecties en ondersteuning voor JPEG- en GIF-bestanden. Raadpleeg voor meer informatie ook de volgende website: http://www.apple.com/nl/macos

Nieuwe PowerBook G3
Apple heeft tijdens de afgelopen World Wide Developers Conference ook de nieuwe PowerBook-serie aangekondigd. Deze nieuwe notebooks zijn voorzien van een 333-MHz of 400-MHz PowerPC G3-processor op koperbasis en leveren dezelfde prestaties als een bureaucomputer. De nieuwe PowerBook-modellen zijn bijna 20 procent platter en met een gewicht van 2,68 kilo bijna een kilo lichter dan hun illustere voorgangers. Verder zijn de nieuwe modellen voorzien van een batterij waarmee tot vijf uur lang kan worden gewerkt (met de optionele tweede batterij erbij kan tot 10 uur lang worden gewerkt). Voor notebook-computers betekent dit een nieuw record. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe PowerBook-serie zijn:
… Plat en licht: 2,68 kg inclusief cd-romspeler en batterij / 2,59 kg met batterij en gewichtsbesparende module.
… Snelle PowerPC G3-processor van 333 of 400 MHz.

… Helder active-matrix beeldscherm van 14,1 inch.

… Batterijduur van maximaal tien uur dankzij twee lithium-ion batterijen.
… SDRAM uitbreidbaar tot 384 MB.

… Ingebouwde ATI Rage LT Pro-videocontroller en 8 MB videogeheugen.
… VGA- en S-video-uitvoerpoorten voor video-mirroring en de aansluiting van een extern beeldscherm.
… Twee USB-poorten voor aansluiting van de nieuwste generatie randapparatuur.
… FireWire-ondersteuning via de FireWire To Go CardBus-kaart van Newer Technology.
… Ingebouwde 10/100BASE-T Ethernet-functionaliteit.
… Eenvoudige toegang tot de geheugenuitbreidingssleuf en verwijderbare harde schijf via opklapbaar toetsenbord.
… Keuze tussen cd-rom- en dvd-romspeler met interne ondersteuning voor dvd-video; deze modules kunnen worden geïnstalleerd in de "hot swappable" uitbreidingsnis. Meer informatie is beschikbaar op de volgende website: www.apple.com/nl/powerbook.

OpenGL for Macintosh
Apple heeft onlangs de beschikbaarheid bekendgemaakt van OpenGL for Macintosh, een nieuwe versie van de API (application programming interface) en softwarebibliotheek voor 3D-afbeeldingen van SGI. OpenGL for Macintosh, dat beschikbaar is via www.apple.com/opengl, zorgt ervoor dat geavanceerde 3D-computerbeelden nu ook beschikbaar zijn voor het Macintosh platform en toegepast kunnen worden in spelprogramma's en professionele ontwerpprogramma's. OpenGL is een robuuste, volwaardige 3D-softwarebibliotheek die bestaat uit een uitgebreide verzameling functies voor rendering, texture-mapping, speciale effecten en andere krachtige visualiseringsfuncties, en uitstekend gecombineerd kan worden met krachtige hardware voor grafische versnelling. OpenGL wordt wereldwijd door ontwikkelaars van 3D-applicaties erkend als de API bij uitstek voor de ontwikkeling van geavanceerde 3D-applicaties en heeft als uniek kenmerk dat optimaal gebruik kan worden gemaakt van de voortdurende ontwikkeling op het gebied van grafische hardware. Beschikbaarheid en systeemvereisten
OpenGL for Macintosh kan met directe ingang gratis worden gedownload via www.apple.com/opengl. Voor OpenGL for Macintosh is een Macintosh computer met PowerPC-processor en Mac OS 8.1 of hoger vereist. Een iMac of nieuwe Power Macintosh G3 wordt aanbevolen voor versnelde 3D-weergave.

Grote belangstelling voor QuickTime 4
Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de QuickTime 4-versie die sinds een maand beschikbaar is al meer dan 3 miljoen keer is gedownload. QuickTime 4 maakt "streaming" mogelijk van (live) beeld en geluid via het Internet, en maakt als eerste gebruik van de open industriestandaardprotocollen RTP en RTPS voor streaming via het Internet. Tot de overige nieuwe functies van QuickTime behoren o.a. de nieuwe QuickTime Player die direct toegang biedt tot het Internet, en verbeterde versies van QuickTime PictureViewer en de QuickTime Plug-in. QuickTime 4 is momenteel algemeen verkrijgbaar als bètaversie en kan gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/quicktime.

Apple reikt jaarlijkse Software Design Awards uit
Apple heeft tijdens de WWDC de winnaars bekendgemaakt van de Apple Design Awards voor Mac OS-ontwikkelaars. De Apple Design Awards die dit jaar voor de vierde keer werden uitgereikt, vormen een bekroning voor de beste en meest opmerkelijke Macintosh programma's die het afgelopen jaar op de markt zijn gebracht. Ook onderstreept Apple met de toekenning van deze awards het belang dat zij hecht aan het creatieve en innovatieve talent van de Mac OS-ontwikkelaars.

Winnaars en eervolle vermeldingen per categorie:
In de categorie "Beste product"

… Winnaar: REALbasic 1.0, REAL Software

… Eervolle vermelding: Disk Warrior 1.0, Alsoft
In de categorie "Meest innovatief"

… Winnaar: Disk Warrior 1.0, Alsoft

… Eervolle vermelding: REALbasic 1.0, REAL Software In de categorie "Meest gebruikersvriendelijk"

… Winnaar: Food Chain 1.0, Cajun Games

… Eervolle vermelding: REALbasic 1.0, REAL Software In de categorie "Beste toepassing van Apple technologie"
… Winnaar: Cutie Mascot Jr. 1.5, Kohshin Graphic Systems
… Eervolle vermelding: Virtual Game Station, Connectix

De winnaars ontvingen een fraaie Power Macintosh G3-computer met een bijpassende 21-inch Apple Studio Display. Verder ontvingen de ontwikkelaars een trofee en mogen zij het "Apple Design Award Winner"-logo gebruiken op de productverpakkingen en handleidingen van de betreffende programma's.

Gezamenlijk licentieprogramma versterkt positie van de IEEE1394 digitale interface Apple Computer, Inc., Compaq Computer Corporation, Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic), Koninklijke Philips Electronics, Sony Corporation, Toshiba Corporation en de onlangs aangesloten bedrijven Canon Inc., Intel Corporation, Mitsubishi Electric Corporation, STMicroelectronics en Zayante, Inc. hebben vandaag de implementatie aangekondigd van een gezamenlijk licentieprogramma dat voorziet in de benodigde patenten en octrooirechten voor de IEEE1394 digitale interface. Voor het gemak van de potentiële licentienemers zal de portfolio van het licentieprogramma bestaan uit de essentiële patenten en octrooirechten die benodigd zijn om de producten compatibel te maken met de volgende specificaties: IEEE 1394-1995, IEEE P1394a en IEC 61883 Part 1. Daarnaast bestaan plannen om ook de IEEE P1394b-specificatie in het programma op te nemen. Aan het licentieprogramma zijn kosten verbonden van $ 0,25 per systeem, ongeacht het aantal componenten dat gebruikmaakt van 1394 PHY LSI. De samenwerkende bedrijven hebben ook andere octrooihouders opgeroepen hun medewerking te verlenen aan het licentieprogramma. IEEE1394 is ontwikkeld door Apple en is in 1995 door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) overgenomen als industriestandaard. Door de ondersteuning van gegevenssnelheden tot 400 megabits per seconde is IEEE1394 uitgegroeid tot standaard voor de overdracht van digitale video. Tot vandaag zijn er al meer dan 3 miljoen digitale camcorders verkocht met een ingebouwde IEEE1394-interface. IEEE1394 wordt steeds vaker gebruikt in multimedia-apparatuur voor de consumentenmarkt, zoals luidsprekers en videorecorders. De verwachting is dat het de nieuwe industriestandaard zal worden voor het aansluiten van personal computers op uiterst snelle randapparaten zoals printers, scanners en schijfeenheden. Tal van bedrijven uit de consumentenelektronica- en IT-industrie, waaronder Fujitsu Ltd., Microsoft Corp., National Semiconductor Corp., SANYO Electric Co., Ltd., Seiko Epson Corporation, Sharp Corporation en Victor Company of Japan Ltd. (JVC) hebben inmiddels toegezegd dat zij het licentieprogramma zullen steunen.

"Europe UCON 99"-conferentie van Macromedia
Tijdens de European User Conference 99 van Macromedia, die plaats vindt op 24 en 25 juni a.s. in het Newport Bay Conference Centre in Disneyland Parijs, zal Frank Casanova aanwezig zijn als een van de keynote-sprekers. Casanova is Director of QuickTime Product Marketing bij Apple en zal op vrijdagochtend 25 juni (9.00-10.00 uur) een keynote-presentatie verzorgen.

LOKALE MARKETINGINFORMATIE

Publiciteit rondom de iMac
In de maanden mei en juni zijn er weer twee iMac-commercials te zien op de Nederlandse televisie. Het gaat om de "drie stappen"-commercial en de "kleuren"-commercial. Beide commercials kunt u (als u beschikt over QuickTime) bekijken op onze website: http://www.nl.euro.apple.com/iMac/theatre.html. Vanaf half juni tot en met half september zullen er in de regio Amsterdam twee streekbussen rijden met een iMac advertentie.

| Apple Computer Benelux b.v. | Phone Apple: +31 (0)30.659.3962 | | Margriet Schouten | Fax Apple: +31 (0)30.659.3852 | | Manager Public Relations | Mobile: +31 (0)653.125.010 | | Kosterijland 42 | | | Benelux Region | | | 3981 AJ Bunnik | | | The Netherlands | Mail: schouten1@euro.apple.com |

Deel: ' Apple Update 5/99 '
Lees ook