PRICEWATERHOUSECOOPERS

Applicatie integratie vormt ICT uitdaging voor bedrijfsleven

Focus op ultieme functionaliteit en applicatie integratie vormen

belangrijkste ict uitdagingen voor bedrijfsleven

Het barsten van de dotcom zeepbel dat gepaard ging met de ondergang van vele high-profile start-ups en de daling van de marktwaarde van de overlevende partijen, moet niet worden gezien als het einde van e-business. Het is slechts het begin van een continue evolutie van toepassingen en software waarvan de ontwikkelingen niet zijn vertraagd door een achterblijvende economie. Dit is te lezen in de jongste uitgave van de jaarlijkse door PricewaterhouseCoopers gepubliceerde Technology Forecast. De Technology Forecast is al meer dan tien jaar in de Verenigde Staten een gezaghebbende publicatie en wordt als objectief naslagwerk door vele CEOs gebruikt om inzicht te krijgen in trends en ontwikkelingen. Navigating the Future of Software is de subtitel van het eerste deel van de 2002-2004 versie.

Volgens Dick van Schooneveld, partner bij PwC Consulting :

'De Internet goudkoorts heeft technologische innovatie van het operations centre naar de bestuurskamer gebracht. Ondanks dat de dynamiek van het eerste uur is verdwenen, blijft er een focus op het uitbreiden van proces automatisering door de gehele waardeketen. Op hetzelfde moment stellen CFOs kritische kanttekeningen bij de huidige ICT bestedingsniveaus. Terecht, want de technologie van vandaag moet zich in veel gevallen nog bewijzen als het gaat om substantiële winst van efficiency en productiviteit die de investering zouden moeten rechtvaardigen. Om te kunnen overleven moeten zowel gevestigde als nieuwe software ontwikkelaars zich richten op innovatie en het inlossen van hun belofte van verbeterde efficiency bij heldere en voorspelbare kostenniveaus. Overleven vereist ook samenwerking, effectieve standaarden en creativiteit.

Anders dan op vele andere technologiegebieden is het doen van nauwkeurige voospellingen over de toekomst van software-ontwikkelingen lastig. Semiconductors en computer hardware bijvoorbeeld zijn onderdeel van een duidelijk gedefinieerd, overeengekomen ontwikkelingspad. In schril contrast staat hierbij de wereld van software die gekenmerkt wordt door onzekerheid over het tempo en de richting van vooruitgang. Volgens de Technology Forecast, zijn er echter trends te identificeren die zijn overgekomen van de dot-com boom die richting geven aan creativiteit en innovatie.

Verder gaat de Technology Forecast in op toenemende aandacht voor connectivity tussen bedrijven en andere functionele verbeteringen die de ontwikkeling van bedrijfstoepassingen beïnvloeden zoals analytische toepassingen, collaboration platforms, mobiliteit, portals, real-time computing en gebruikersvriendelijkheid.

Ook worden er vooruitzichten gegeven op drie verschillende software architecturen die worden ingezet om tegemoet te komen aan de technische vereisten van bedrijfsapplicaties, applicatie-integratie, component software en web services.

Erik Klein Nagelvoort, partner bij PricewaterhouserCoopers stelt:

De grootste technische uitdaging waarmee grote organisaties mogelijk het meest worden geconfronteerd is die van applicatie integratie. Veel organisaties bevinden zich nu, of zeer binnenkort, in een transitiefase van een software architectuur gebaseerd op het gebruik van EAI middleware, via application suites naar een omgeving waar toepassingen zijn onderverdeeld in kleinere componenten die veel eenvoudiger te integreren zijn. Het realiseren van een visie over web services binnen een drie jaars forecast is echter onwaarschijnlijk. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de bereidheid van bedrijven om met nieuwe en onbekende zakelijke partners samen te werken. In plaats daarvan is het aannemelijker dat web services tijdens de forecast periode worden gebruikt om de integratie tussen zogenaamde trusted business partners te bevorderen en om applicaties binnen bedrijven te integreren,

In toevoeging hierop bevat de Technology Forecast interviews met vier vooraanstaande experts uit de industry die bekendheid hebben verworven door hun visie op de toekomst van software en de implicaties daarvan op enterprise computing:
F. Warren McFarlan, Professor of Business Administration op de Harvard Business School
Roger McNamee, mede-oprichter en general partner van Integral Capital Partners
Ray Ozzie, uitvinder van Lotus Notes en mede-oprichter en CEO van Groove Networks
Hasso Plattner, mede-oprichter en CEO van SAP AG Drie hoofdrubrieken belichten ieder een verschillend gebied van bedrijfssoftware. De Forecast geeft ook gedetailleerde informatie over specifieke technologieën en applicaties zoals:
Enterprise applications: met hoofdstukken over enterprise resource planning (ERP); customer relationship management (CRM); supply chain management (SCM); e-markets en e-procurement; data warehousing en analytics; enterprise portals en knowledge management.
Commerce software: bevat hoofdstukken over commerce servers (inclusief online catalogi and configurators); personalisatie; online merchandising en campaign management; Website content management; en Website analyse.
Enabling technologies: met hoofdstukken over enterprise application integration (EAI); component software; Web services; Web browsers, servers, en mark-up languages, inclusief uitgebreide behandeling van Extensible Mark-up Language (XML); het mobiele internet; en digital rights management.

Daarnaast worden in de Technology Forecast vijf belangrijke trends besproken waarvan wordt verwacht dat zij de toekomst van software gaan beïnvloeden: de impact van applicaties die peer-to-peer (P2P) architecturen benut in plaats van de client/server architectuur die tijdens de laatste tien jaar een zeer breed gebruik hebben gekend; de opkomst van open source software als alternatief voor commercieel gelicensieerde producten; het potentieel van intelligente software agents die in staat zijn zonder constante menselijke supervisie te handelen; een nieuwe benadering voor software ontwikkeling gebaseerd op Model Driven Architecture die ontwikkeld wordt door de Object Management Group (OMG); en een ommekeer van de trend van het gebruik van de Web browser als de standard client voor client-server applications.

Deel: ' Applicatie integratie vormt ICT uitdaging voor bedrijfsleven '
Lees ook