Aquacombi plaatst 125.000ste AquaCell waterontharder, in Houten


HOUTEN, 20130313 -- Het Friese familiebedrijf Aquacombi uit Joure plaatste vrijdagmiddag 15 maart 2013 in Houten, provincie Utrecht, de 125.000ste AquaCell waterontharder. Aanvankelijk nog gehinderd door vooroordelen, lijkt de opmars van de waterontharder nu niet meer te stuiten. De AquaCell is een schoolvoorbeeld van een investering in comfort die niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Terwijl de crisis aan Aquacombi voorbijgaat, ziet het er voor wasmiddelfabrikanten en witgoedverkopers minder goed uit.

Een waterontharder zuivert het water van kalk. Water waar veel kalk in is opgelost noem je hard water, water met weinig kalk is zacht water. Wanneer het water verdampt, bijvoorbeeld op de tegels in de badkamer, dan blijft het kalk achter als een witte waas die zich alleen met azijn (moeizaam) of agressieve chemicaliën laat verwijderen. In de wc vormt de kalkneerslag een broedplaats voor bacteriën. En anders wel een bron van milieuvervuiling vanwege al die chemicaliën waarmee die neerslag bestreden wordt. Ook in het water zelf slaat de kalk neer op metalen zoals koper en aluminium. Koperen leidingen met stilstaand water zijn een geliefd plekje voor de gevaarlijke legionella bacterie. Het water in een boiler moet daarom boven de 60 graden worden verhit om deze bacteriën te doden. In heet water vormt de kalk echter ketelsteen en dat is op den duur funest voor het aluminium verwarmingselement in de boiler. Zolang dat element het nog doet ondanks de kalkafzetting, kost het steeds meer energie om, door de kalk heen, het water op temperatuur te houden. Hetzelfde verhaal geldt voor cv-ketels, was- en vaatwasmachines, waterkokers, koffiezetters en fluitketels.

Reclame

Hard water is dus goed voor de verkoop van nieuwe bad- en keukenapparatuur maar ook zeepfabrikanten hebben er veel voordeel van. Hoe harder het water, hoe meer zeep je moet gebruiken. Kijk maar op de doos van het waspoeder voor de witte of bonte was. Wie kalkvrij water gebruikt, kan met minder én goedkoper waspoeder volstaan. Ook de televisie heeft baat bij hard water. Reclamemakers verdienen veel geld met tv-spotjes voor chemicaliën die tegels, wc-potten en wasmachines 'moeiteloos' kalkvrij houden. Voor huishoudens met een waterontharder zijn dat allemaal besparingen. Hun apparaten gaan veel langer mee, ze gebruiken veel minder zeep en ze hoeven niet te schrobben. En ze hoeven zich ook niet te ergeren aan het feit dat die reclames allemaal gelogen zijn.

Waterontharders verspreiden zich vooral via mond tot mond reclame. Volgens Aquacombi is er nu in heel Nederland geen postcode meer waar niet tenminste één AquaCell is geïnstalleerd. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat een waterontharder in je waterleiding, direct achter de hoofdkraan, een hoop ellende voorkomt. Of oplost! Want even zo goed als die kalk uit het harde water neersloeg, lost ie weer op wanneer je overschakelt op water zonder kalk. Leidingen en apparaten worden vanzelf weer schoon wanneer er lange tijd kalkvrij water doorheen loopt.

Voor wie niet maalt om geld of milieu is er dan nog het comfort argument. Niet alleen groeien de gaatjes van de douchekop niet dicht, het water dat eruit komt, voelt werkelijk zacht aan, als een weldadige oliefilm die van je lichaam glijdt. Douchen met hard water kan de oorzaak zijn van jeuk en eczeem, een probleem dat je niet oplost met een andere gel of shampoo. En tenslotte is er nog de koffie en de thee die met zacht water een stuk lekkerder smaakt.

Vooroordelen

Lange tijd is er gedacht dat zacht water corrosiever zou zijn dan hard water. Hard water zou, verzadigd van kalk, minder zuur zijn en niet schadelijk voor koperen leidingen of aluminium elementen. Loodgieters in Engeland mochten om deze reden geen garantie afgeven op de installatie van een boiler op een leiding met zacht water. Inmiddels is uit gedegen wetenschappelijk onderzoek gebleken, bij zowel TNO in Nederland als de Engelse tegenvoeter BSI, dat water uit een optimaal afgestelde AquaCell in koperen leidingen en op aluminium elementen minder corrosie veroorzaakt dan normaal, harder water.

Ook wordt er nog wel beweerd dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van waterontharders. Dat vooroordeel scheert twee soorten waterontharders over één kam. De AquaCell werkt op het principe van de ionenwisselaar, hierbij worden de kalkdeeltjes fysiek en permanent uit het water verwijderd. Aan de goede werking van een ionenwisselaar wordt zowel theoretisch als in de praktijk niet getwijfeld. Maar er zijn ook waterontharders op basis van magnetisme. Die schijnen het alleen in theorie te doen. Met een sterke elektrische magneet achter de hoofdkraan zouden de kalkdeeltjes zo geconditioneerd worden dat ze blijven zweven en nergens aan hechten. Misschien helpt het een beetje maar onvoldoende om het stroomverbruik van de magneet te rechtvaardigen.

Rolls-Royce

De AquaCell is de Rolls-Royce onder de waterontharders, vooral bijzonder omdat hij niet op elektriciteit werkt. De waterdruk perst het water door het harsfilter. Een ingenieus klokje zorgt ervoor dat de filters en cilinders weer schoongespoeld worden zodra ze vol zijn. Ook dat werkt op waterdruk. Doordat elke AquaCell twee filters heeft stagneert de toevoer niet wanneer één van de twee gespoeld wordt. Toch is de AquaCell daarmee niet groter dan een standaard bureaucomputer. De waterleiding hoeft niet uitgebroken te worden om het ding te installeren. Een ander pluspunt op concurrerende ionenwisselaars is dat het AquaCell harsfilter uit extreem fijne korrels bestaat en daardoor een betere, 100 procent, filtering geeft. De normale levensduur van een filter is 30 jaar en dat is ook de garantietermijn die Aquacombi hanteert.


[Logo AquaCell waterontharder]


Voor redacties:

Bijgaande video's kunnen vrij van rechten worden overgenomen mits met bronvermelding en een bericht daarvan aan Aquacombi:

Aquacombi,
Gerrit Dijkstra
tel. 088 98 99 100
info@aquacombi.nl

Deel: ' Aquacombi plaatst 125.000ste AquaCell waterontharder, in Houten '
Lees ook