Gemeente Den Haag

2003-03-17: Arboretum in Zuiderpark verder opgeknapt
---

De landentuinen China, Japan en Noord-Amerika in het Zuiderpark krijgen dit voorjaar een behoorlijke opknapbeurt. Er worden 14 percelen onder handen genomen. In de te beplanten vakken is begin maart 240 m³ compost en kunstmest aangebracht. Er worden dit voorjaar ook nog paden aangelegd, zodat bezoekers de nieuwe beplanting beter kunnen bekijken.

Bijzondere namen
In totaal worden er dit in maart en begin april 89 bomen, 1.912 struiken en 18.200 bodemdekkers geplant. Het gaat hierbij bijna altijd om soorten die niet erg bekend zijn en soms prachtige namen bezitten zoals Zakdoekenboom (Davidia involucrata), Toverhazelaar (Hamamelis), Augurkenboom (Decaisnea fargesii) en Sneeuwklokjesboom (Halesia).

Bijzondere inrichting
Aan de Rondweg, ter hoogte van het nieuwe zwembad, grenst een perceel met beplanting uit Japan. Op deze opvallende plaats komt een bijzondere inrichting met elementen uit de Japanse tuinaanleg. Bezoekers kunnen ook de aanleg van de zogenaamde Amerikaanse Bosvijver bewonderen. Hier worden de komende winter bomen en stuiken uit Noord-Amerika geplant.

Arboretum
Het Arboretum is een bomentuin waarin een groot aantal bijzondere bomen en heesters groeien die oorspronkelijk afkomstig zijn uit verschillende werelddelen. Er zijn zeven gebieden te onderscheiden: Noord-Amerika, Noord- en Zuid-Europa, Voor-Azië, Himalaya, China en Japan. Het Arboretum ligt rondom de zogenaamde Karpervijver, Bowlingworld en het nieuwe Openluchttheater en dateert uit het begin van de aanleg van het Zuiderpark, omstreeks 1930.

Renovatie
Tijdens de renovatie van het Zuiderpark in de periode 1995 - 2000 zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor een grondige renovatie van het Arboretum. Het grootste probleem bleek de hoge grondwaterstand te zijn, waardoor vooral de volwassen bomen bij een stevige wind omvielen. Hiervoor is een nieuw drainagesysteem aangelegd. In een groot aantal percelen was de beplanting sterk verwilderd en moest er gedund worden. De renovatie van het Arboretum zal nog enkele jaren in beslag nemen.

last update: 17-3-2003 12:47:53 ;pag.: 19009; auteur: 616;cat.: 2,Gemeentenieuws ondersteunt het gebruik van scripts niet ... Enable Javascript

Deel: ' Arboretum in Zuiderpark Den Haag verder opgeknapt '
Lees ook