Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Rotterdam, juni 2002

BELEEF 'T MEE IN DE
ROTTERDAMSE ARCHITECTUURZOMER 2002

ARCHITECTENWEEKEND VAN FRANCINE HOUBEN
Zaterdag 6 en zondag 7 juli

Opvallend en spraakmakend. Dat zijn veel van de projecten van Francine Houben en het mede door haar opgerichte bureau Mecanoo architecten. In de Rotterdamse ArchitectuurZomer 2002 staat zij met haar werk een weekend lang in de schijnwerpers. Met een intrigerende lezing en excursies die haar visie op stedelijkheid, natuur en vooral de combinatie daarvan onderstreept. Later in de ArchitectuurZomer komen de architecten Riek Bakker, Adriaan Geuze, Jan Hoogstad en Wim Quist aan bod.

Al twintig jaar drukt Francine Houben met haar bureau Mecanoo een eigenzinnig stempel op de Maasstad. Dat begon in 1980 toen zij de prijs wonnen voor de jongerenhuisvesting aan het Kruisplein. Een zeer diverse reeks van projecten volgde. Van sociale woningbouw tot restaurant (het markante De Boompjes), van een wel heel bijzonder eigen woonhuis tot een kapel of hoogbouw op de Kop van Zuid die nog niet af is (Montevideo). De combinatie van stedelijkheid en natuur heeft haar bijzondere aandacht. Niet voor niets woont Francine Houben aan de Kralingse Plas. Maar ook de bewoners van De Landjes in nieuwbouwwijk Nieuw Terbregge ervaren dagelijks op een prettige manier haar visie. Zo zijn de parkeerplaatsen verborgen onder een groot houten leefdeck beiden grote ramen een goed uitzicht op waterpartijen en groene weiden. Onder de noemer 'Urban Living' worden allerlei vormen van de wonen in de stad onder de loep genomen.

Dutch mountains
Bergen zijn er niet in Nederland, maar wel hoogbouw. Rotterdam is wat dat betreft de Mount Everest van het land. Dergelijke prikkelende visies, aangevuld met bijzondere onderzoeksresultaten over de ervaringswereld van een automobilist op 110 centimeter boven het asfalt zijn de basis voor Houbens lezing 'Dutch Mountains Urban Living' op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur in het Nederlands Architectuurinstituut. Te koop voor 1,- bij het City Informatiecentrum zijn de gedocumenteerde routes 'Dutch Mountains' en 'Urban Living' waaraan voor deelnemers een fotowedstrijd is verbonden. Begeleide excursies per fiets en bus leiden langs het werk van Francine Houben en Mecanoo of langs bijzondere plekken die haar tot inspiratie dienden.


---
Niet voor publicatie:
Voor meer persinformatie, rechtenvrij beeldmateriaal en informatie over arrangementen en lezersaanbiedingen kunt u contact opnemen met Coebergh Communicatie & PR, Arabella Coebergh en Machteld Merens, via telefoon (020) 470 87 87, fax (020) 470 88 13 of e-mail arabella@coebergh.nl en machteld@coebergh.nl

Deel: ' Architectenweekend van Francine Houben '
Lees ook