Ingezonden persbericht

PERSINFORMATIE

Beleef de Architectenweekenden mee tijdens de ArchitectuurZomer in Rotterdam

Francine Houben, zaterdag 6 en zondag 7 juli
Onder de noemer 'Urban Living' worden allerlei vormen van wonen in de stad onder de loep genomen. Al twintig jaar drukt Francine Houben met haar bureau Mecanoo een eigenzinnig stempel op de Maasstad. Van sociale hoogbouw en een kapel tot de hoogbouw van de Kop van Zuid (Montevideo) die nog in aanbouw is. De combinatie van stedelijkheid en natuur heeft haar bijzondere aandacht. Zaterdag is er een (gratis) lezing in het Nederlands Architectuurinstituut, waarin Rotterdam als Mount Everest wordt gezien in de 'Dutch Mountains'. Daarnaast zijn er gedocumenteerde routes verkrijgbaar en zijn er excursies per fiets en bus te reserveren die langs het werk van Francine Houben en Mecanoo leiden.

Riek Bakker, zaterdag 10 en zondag 11 augustus
'Rotterdam in de breedte' gaat in op de ontwikkeling van de stad aan het water: de rivier die met de ontwikkeling van de Kop van Zuid het centrum van de stad is geworden. Riek Bakker is medeoprichtster van bureau BVR, dat actief is op het gebied van stedenbouw en ruimtelijke ordening. In Rotterdam is Bakker verbonden aan de Erasmusbrug, het Museumpark, maar toch bovenal de Kop van Zuid. Bijzonder is de (gratis) lezing op zaterdag in het World Port Center en de bootexcursie op zondag, waarbij Riek Bakker haar visie geeft op de toekomst van Rotterdam aan de rivier. Daarnaast is er een planpresentatie van het Lloydkwartier, zijn er diverse boottochten en kan men zelfstandig op pad met de Waterfrontkaart. Deze kaart beschrijft de geschiedenis, ontwikkeling en toekomst van het waterfront in Rotterdam.

Adriaan Geuze, zaterdag 17 en zondag 18 augustus
Het thema is 'Pleinen & Wijken' en de structuur van de stad zal worden blootgelegd door de bezoekers langs de vele pleinen en door de 19e-eeuwse wijken rondom het centrum te leiden. Adriaan Geuze is werkzaam bij Architectenbureau West8 en heeft vooral bekendheid gekregen met uiteenlopende ontwerpen voor pleinen, zoals het veelbesproken Schouwburgplein. Zaterdag is er een (gratis) lezing van Adriaan Geuze waarin de pleinen en wijken onder de loep worden genomen. Zondag kunnen bezoekers genieten van de landschapsarchitectuur in Arboretum Trompenburg. Wandelroutes zijn op eigen gelegenheid te volgen en er kunnen fiets- en busexcursies worden geboekt.

Jan Hoogstad, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 'Hoogbouw' is het thema dit weekend en de architect geeft met name zijn visie op de hoogbouw in Rotterdam in de toekomst. Jan Hoogstad was reeds in de jaren ´70 actief betrokken bij het stedenbouwkundige plan Centrum Rotterdam. Ook het Weena is grotendeels vormgegeven door Hoogstad. Zaterdag is er een (gratis) lezing in de Doelen waarin de architect pleit voor een nieuwe generatie hoogbouwprojecten, met een samenspel tussen een uitgekiend constructief concept en een goede verblijfskwaliteit van de ruimte. Zondag is er de 'Binnenstadsdag' waarin de plannen voor Rotterdam worden gepresenteerd, inclusief maquettes en tekeningen. Daarnaast zijn er tram-, bus- en fietsexcursies die voeren langs kantoor- en woontorens.

Wim Quist, zondag 15 september
Tijdens 'De dag van de verantwoording' worden aan de hand van beeldmateriaal projecten van Quist besproken. Architect Wim Quist heeft een belangrijk deel van zijn oeuvre in Rotterdam gebouwd. Met ogenschijnlijke eenvoudige middelen wordt antwoord gegeven op complexe vraagstukken. De bekendste werken zijn het Maritiem Museum en de Rotterdamse Schouwburg. Quist geeft een (gratis) lezing in de Schouwburg over zijn Rotterdamse projecten. Tevens is er een busexcursie en kunnen bezoekers zelfstandig een wandelroute langs het werk van Quist volgen.

Kijk voor uitgebreide informatie, zoals locaties, tijden en prijzen vanaf 17 juni 2002 op www.architectuurzomer.nl

Niet voor publicatie
Voor meer persinformatie, rechtenvrij beeldmateriaal en informatie over arrangementen en lezersaanbiedingen kunt u contact opnemen met Coebergh Communicatie & PR, Arabella Coebergh en Machteld Merens, via telefoon (020) 470 87 87, fax (020) 470 88 13 of e-mail arabella@coebergh.nl en machteld@coebergh.nl

Deel: ' Architectenweekenden tijdens ArchitectuurZomer in Rotterdam '
Lees ook