Skatebond Nederland

Persbericht

Skatebond Nederland, www.skatebond.nl Klim van Steenwijk, 2e etappe Internationale Univé Topcompetitie, 43 km 5 juni 2002

Arjan Smit ook superieur in Klim van Steenwijk

Arjan Smit heeft woensdagavond de Klim van Steenwijk over 43 km gewonnen. Het was de tweede etappe van de Internationale Univé Topcompetitie, waarin rijders uit binnen- en buitenland punten kunnen behalen voor het World Cup-klassement. De heersend Nederlands wegkampioen Smit, die vier dagen tevoren zijn titel prolongeerde, versloeg in de eindsprint met klein verschil zijn medevluchter Philippe Boulard uit Frankrijk. Ze hadden anderhalve minuut voorsprong op het peloton. Davy Willems uit het Belgische Kortenberg maakte het internationale erepodium compleet door de pelotonsprint om de derde plek te winnen. De wedstrijd zou aanvankelijk gaan over 63 km, maar toen het halverwege begon te stortregenen en onweren, waardoor het ook vroeger donker werd, besloot de jury veiligheidshalve de etappe met 20 km in te korten. Desondanks haalden slechts 23 van de 47 gestarte A-rijders de eindstreep. Smit leidt het klassement in de Topcompetitie met 1 punt voorsprong op zijn ploegmaat Arjan Mombarg, die de eerste etappe won, en 1,9 punt voorsprong op Philippe Boulard. Aan het vertrek stonden, behalve de Nederlandse en Belgische top, ook een Franse ploeg en het internationale, van oorsprong uit Australië afkomstige Bont-team met twee Australiërs, een Amerikaan en een Colombiaan die in Europa de wedstrijden afreizen. Toch was het de 24-jarige, uit het nabijgelegen Nijeveen afkomstige nationaal kampioen Smit die het bonte gezelschap zijn wil oplegde. Smit was in de negende van 21 ronden samen met Boulard gedemarreerd. Achter hen controleerden Smits Nefit-team, onder wie Erik Hulzebosch die zelf 'De Klim' drie keer won, en Boulards Franse ploegmaats het peloton. Dat probeerde aanvankelijk nog wel terug te komen, waardoor het verschil weer kleiner werd. Maar de achtervolgers konden het niet eens worden. Nadat de bui was losgebarsten liep de voorsprong van de twee snel op tot meer dan een minuut. De 'klim', de heuvel waaraan de wedstrijd zijn naam dankt, werd door de regen nog gladder dan de rest van het parcours. Winnaar Smit, die vorig jaar ook won, beperkte zijn commentaar tot: "Ja, het werd wel glibberig," maar sommige rijders moesten zo ongeveer lopend naar boven. Anderen hielden het moeizaam geworstel voor gezien en dropen letterlijk en figuurlijk af naar de kleedkamers. De Klim van Steenwijk werd voor de negende keer verreden, in totaal was het de achttiende aflevering van de nationale skeeleretappes in de Overijsselse stad. De volgende etappe in de Internationale Univé Topcompetitie is zaterdag 15 juni in Zaanstad (66 km). De Belgen en Fransen hebben ook daarvoor hun komst alvast aangekondigd.

Bij de vrouwen, die 31,5 km reden, won Jannitta Spigt uit Wervershoof de eindsprint van een kopgroepje van vier. Er waren dertien vrouwen van start gegaan. Tweede werd Spigts ploeggenote Janneke Hut uit Haulerwijk, derde Wencke Depoorter uit het Belgische Oudenburg en vierde Nienke Stenekes uit Damwoude. De dames konden evenals de C-rijders en veteranen hun wedstrijden rijden met droog weer.

De snelste bij de B-rijders (33 km), die evenals de A-rijders te lijden hadden onder de zware regenbui, was Paul Bos uit Wartena de snelste. Bos had zich later gevoegd bij een kopgroep van zes, waar hij in zijn eentje kilometers voor nodig had. Hermen van der Wal uit Urk werd tweede, Aernout Snoek uit Loozen derde en Jenita Hulzebosch-Smit uit Loozen vierde. Jenita Hulzebosch, die op eigen verzoek bij de mannen haar competitie rijdt, was één van de aanstichtsters van de demarragepogingen. "Ach ja, anders zit je ook maar in dat peloton te zitten," aldus het nuchtere commentaar van Erik Hulzebosch' echtgenote, die komende winter bij de DSB-ploeg schaatst.

Bij de C-rijders won Martin Dekker uit Kerkenveld, voor Rob ter Haar uit Dedemsvaart en de kersverse nationaal kampioen Egbert Schra uit Rouveen. Als eerste bij de veteranen kwam Henk Lankhof uit Aalten met ruime voorsprong over de eindstreep. Tweede werd Nederlands kampioen René van der Meulen uit Kampen, derde Piet Lagerweij uit Otterlo.

Volledige uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl


---

Deel: ' Arjan Smit ook superieur in Klim van Steenwijk '
Lees ook