Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


----------
Arjan Smit opnieuw favoriet voor Ned. titel in Vorden

Arjan Smit wordt opnieuw gezien als de grote favoriet voor het Nederlands kampioenschap op de weg, zaterdag 5 juni in Vorden. Het zou voor Smit de zesde titel op rij kunnen zijn. "Maar het wordt wel moeilijker," erkent de 26-jarige uit Nijeveen. Als kanshebbers circuleren ook de namen van Roel van Hest, Ingmar Berga, Sjoerd Huisman, Bob de Vries, Klaas Slager, Aernout Snoek en, in eigen woonplaats, Arjan Mombarg.

"Ik vind het NK de minst leuke wedstrijd," zegt titelverdediger Smit. "Omdat iedereen op je rijdt. En omdat je het gevoel hebt dat je móet winnen. Dat kost veel energie. Vorig jaar boekte ik een record met de vijfde titel op rij. Dat neemt niemand me meer af. Daarom kan ik er dit keer wat meer ontspannen naar toe leven. Maar als je eenmaal rijdt is er weer diezelfde spanning." Smit noemt de kapers op de kust: "Bob de Vries moet je mee uitkijken. Klaas Slager rijdt goed. Roel van Hest en Ingmar Berga zijn altijd gevaarlijk." "Ik denk dat er veel kanshebbers zijn," bevestigt Roel van Hest (21) uit Apeldoorn, die vorig jaar tweede was op het NK, het jaar daarvoor ook tweede en in 2001 derde. Van Hest, die afgelopen maandag won in 't Veld, dekt zichzelf in: "Ik hoor bij de favorieten, maar ik heb wekenlang niet voluit kunnen trainen wegens gekneusde ribben na een val in Oldebroek." Van Hest meent dat Arjan Smit niet eenvoudig te kloppen zal zijn. "Smit leeft ervoor. Maar er zijn jonge, sterke rijders bij gekomen, zoals Sjoerd Huisman. Dan is er Ingmar Berga natuurlijk. En op zulke dagen blijft ook Erik Hulzebosch onberekenbaar. Wellicht Arjan Mombarg, die kan heel hard rijden. Als Smit het hem gunt."

Mombarg zelf, vorig jaar derde, denkt dat er van 'gunnen' geen sprake zal zijn. "Je moet elkaar heel goed begrijpen binnen de ploeg. Als je denkt dat je de benen hebt om te winnen en je geeft dat aan, mag je ervoor gaan. Het belangrijkst is dat iemand van de ploeg wint. Als ik dezelfde kansen krijg als vorig jaar wil ik graag voor de hoogste plek gaan. Vorig jaar heb ik niet gedemarreerd op cruciale momenten, omdat alles was gericht op de vijfde titel van Smit. Dat was het voornaamste doel, omdat dat een unicum was." De 32-jarige Vordenaar ziet het rijden in eigen woonplaats niet direct als voordeel. "Het heeft ook nadelen, vanwege de verwachtingsdruk."

Ingmar Berga (19) uit Hoogeveen meent dat een podiumplaats er voor hem in moet zitten. "Ik voel me beter als vorig jaar. Toen werd ik zesde. Maar je weet het nooit in een NK." Ook Berga tipt, behalve Smit, thuisrijder Mombarg. ''En misschien kan Sjoerd Huisman dichtbij komen." Sjoerd Huisman (17) uit Andijk rijdt zijn eerste NK bij de senioren en sleepte dit seizoen in Gramsbergen al een tweede plaats in de wacht. "Ik zou erbij kunnen zitten," zegt de Noord-Hollander voorzichtig. "Het is moeilijk te zeggen. Ik ken het parcours niet." Huisman ziet Smit en Van Hest als de belangrijkste concurrenten. "En Ingmar Berga natuurlijk. Hij is mijn ploeggenoot, maar hij zal ook voor zijn eigen kansen gaan."

Ook de naam van Aernout Snoek (24) uit Groningen valt. Snoek maakt dit jaar een duidelijke progressie door. Hij werd al zesde en tiende in marathons, en wijst er graag op dat daar veel namen van buitenlandse deelnemers tussen zaten. "Ik ben al eens derde Nederlander geweest." Snoek had gedacht zijn seizoen af te stemmen op de marathons, maar behaalde tot ieders verrassing brons op de 300 meter op het NK baan in Ten Boer. "Ik blijk ook aardig te kunnen sprinten," stelt Snoek vast. "Misschien is een massasprint voor mij nog niet zo verkeerd. Ik wil best eens tegen Arjan Smit sprinten. Juist tegen hem." De start van de A-rijders is om 16.25 uur. De wedstrijd duurt een uur en vijf ronden.

Dames

Bij de vrouwen zijn de ogen vooral gericht op Elma de Vries uit Haule. Zij leverde dit seizoen tot nu toe de beste prestaties. De Vries was Nederlands kampioen in 2001 en 2002. Vorig jaar kon ze niet deelnemen vanwege een gebroken sleutelbeen. De Vries wijst Foske Tamar van der Wal, Mariska Huisman en Nienke Stenekes aan als voornaamste concurrenten. Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk won dit jaar één dameswedstrijd. Ze rijdt voor het eerst bij de senioren. "Ik hoop dat het een harde koers wordt, dan heb ik de beste kansen," zegt de Friezin. Mariska Huisman uit Andijk maakt een goed seizoen door en beschikt over een verdienstelijke eindsprint. "Ik kan een gevaarlijke outsider zijn. Als je dat tenminste van jezelf kunt zeggen," aldus de Noord-Hollandse, die al eens tweede was op het NK. Vorig jaar werd ze vierde.

Nienke Stenekes uit Damwoude, vorig jaar derde, hoopt dit jaar op een hogere podiumplaats. "Ik houd van aanvallen. Dat is voor het publiek ook mooier. Hopelijk kunnen we met een klein groepje wegrijden." Ook Stenekes' ploeggenote Jannitta Spigt uit Ede, die vorig jaar zilver won, en Janneke Hut uit Haulerwijk, vorig jaar vierde, horen tot de kanshebbers. Jenita Hulzebosch-Smit zal haar Nederlandse titel van vorig jaar niet verdedigen. Ze kampt nog steeds met de naweeën van de ziekte van Pfeiffer. Ook zus Marjanne Kattenberg-Smit zal niet aan de start verschijnen, omdat ze zwanger is. En de derde zus Gretha, voor wie het schaatsen nu op het eerste plan komt, is ook nog niet in het skeelercircuit gesignaleerd. De vrouwen rijden 35 minuten en 1 ronde en gaan om 14.30 uur van start.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl


----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


----------


----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl


Deel: ' Arjan Smit opnieuw favoriet voor Ned. titel in Vorden '


Lees ook