GFT-afval scheiden op driehoog achter? Eigen container aanvragen is mogelijk

De gemeente Arnhem vindt het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval belangrijk. Van dit groene afval kan namelijk heel goed compost worden gemaakt. Binnen een week of negen is het gft-afval de beste bodemverbeteraar die er is. Uitstekend geschikt voor in de tuin maar ook voor in de land- en tuinbouw. In Nederland worden jaarlijks miljoenen kilo's van deze milieuvriendelijke compost gebruikt. Het gerucht "gft-afval scheiden is zinloos want het komt toch allemaal op één hoop terecht" is dan ook pertinent onwaar.

Het composteren van gft-afval is ook goed voor de portemonnee. Al die sinaasappelschillen en restjes groenten hoeven niet de vuilverbrandingsoven in en dat bespaart enorm veel geld. Het verbranden van huisvuil is namelijk bijna twee maal zo duur als het composteren van gft-afval. En omdat de kosten van afvalverwerking worden doorberekend in de afvalstoffenheffing, krijgt ú uiteindelijk de rekening gepresenteerd. Reden genoeg dus om het groente-, fruit- en tuinafval apart te houden van het andere huisvuil.

Moeite voor niets
Veel Arnhemmers houden hun gft-afval apart. Bewoners van laagbouw hebben hiervoor groene mini-containers (kliko's). Bewoners van hoogbouw gebruikten in het verleden de speciale betonnen verzamelcontainers. Maar het inzamelen via de betonnen containers bleek niet goed te werken. Steeds vaker merkte afval-inzamelaar ARA dat er in de gft-verzamelcontainers veel ander afval zat, bijvoorbeeld plastic. Dit soort afval hoort eigenlijk bij het restafval in een huisvuilzak. Een klein stukje plastic maakt een hele bak gft-afval onbruikbaar. Het gft-afval moet dan naar de afvalverbranding, zoals de gewone huisvuilzakken en veel moeite is voor niets geweest!

Eigen GFT-bak
In Arnhem worden de gft-verzamelcontainers voor bewoners van hoogbouw niet langer gebruikt. Deze betonnen bakken zijn bijna allemaal verwijderd. De gemeente wil het scheiden van afval echter blijven stimuleren en heeft een alternatief gezocht. Besloten is om te gaan werken zoals bij de laagbouw want daar gaat het scheiden van gft-afval wél goed. Bewoners van flats en bovenwoningen kunnen nu ook een gft-afvalbak voor eigen gebruik krijgen mits ze voldoen aan twee voorwaarden.

ARA Servicetelefoon
Hoogbouwbewoners die hun gft-afval apart willen houden, kunnen dit melden via de ARA servicetelefoon: (026) 4 460 490, op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Er wordt dan bekeken of u een gft-bak voor eigen gebruik kunt krijgen. Hiervoor is het wel nodig dat er meer mensen in uw buurt meedoen en dat uw straat op een bestaande ophaalroute ligt.

Er zijn twee mogelijkheden: U kunt gebruik maken van een minicontainer van 140 of 240 liter. Dit zijn de containers die in de laagbouw worden gebruikt, hiervoor heeft u een flinke bergruimte nodig. U kunt gebruik maken van een stadscontainer van 40 liter. Deze worden ook wel 'citybin' genoemd.

Zelf composteren
Mensen met een tuin zouden ook zélf hun groente-, fruit- en tuinafval kunnen composteren. De meeste tuincentra verkopen houten en plastic compostvaten. In Arnhem zijn compostvaten ook verkrijgbaar bij bezoekerscentrum De Watermolen aan de Zijpendaalseweg en kosten daar 35 gulden. Omdat het composteren nogal wat precisie vereist en er veel tips te geven zijn die het resultaat sterk kunnen verbeteren, krijgt u er een gratis informatieboekje bij. Voor meer informatie kunt u ook bellen naar Milieu Centraal, tel. 0900-1719 (30 cpm) en vragen naar het themablad Compost. Of u bezoekt www.milieucentraal.nl en u kunt het document downloaden.

Deel: ' Arnhem schept mogelijkheid aanvragen eigen GFT-container '
Lees ook