Openbaar Ministerie

Den Haag, 28 januari 2003

Arrestaties in IKEA-zaak

Afgelopen weekend heeft de Portugese politie twee Poolse mannen (24 en 54 jaar) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dreiging met explosieven c.q. afpersing van IKEA - Nederland in december 2002. De mannen zijn ingesloten en het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft inmiddels hun uitlevering verzocht.

De aanhouding van de twee verdachten is het resultaat van een onderzoek van de Dienst Centrale Recherche onder leiding van de officier van justitie van het parket Amsterdam. De aanhouding is uiteindelijk gerealiseerd na een uitstekende en intensieve samenwerking tussen politie en justitie in Nederland, Duitsland, Polen en Portugal. Daarnaast heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een belangrijke rol gespeeld in het opsporingsonderzoek.

Nadat in december een tweetal explosieven was aangetroffen bij vestigingen van IKEA in Sliedrecht en Amsterdam werden alle vestigingen van deze winkelketen in Nederland grondig doorzocht. Dat het menens was bleek toen bij de ontmanteling van het explosief in Sliedrecht een explosie volgde waarbij een medewerker van het EOC gewond raakte. Omdat de afpersers aangaven dat er een derde explosief zou zijn en er sprake was van een veiligheidsrisico voor Ikea-personeel en klanten van het concern, werd besloten alle winkels van IKEA te sluiten en te doorzoeken. Uiteindelijk werd er niets meer gevonden, maar deze ingreep leverde het concern wel een forse financiële schadepost op.

Een uitgebreid onderzoek in Nederland, Duitsland en Polen leidde vervolgens naar Portugal, waar de verdachten zijn aangehouden. Het onderzoek is nog in volle gang en derhalve zullen er verder geen nadere mededelingen gedaan worden.

Deel: ' Arrestaties in IKEA-zaak '
Lees ook